Ενώ το Brexit κρέμεται από μια κλωστή, οι Βρετανοί έχουν... αλλάξει γνώμη

Ενώ το Brexit κρέμεται από μια κλωστή, οι Βρετανοί έχουν... αλλάξει γνώμη

Την ώρα που η προσπάθεια του Λονδίνου για την επίτευξη συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι στον αέρα και το κλίμα αρκετά βαρύ, αν σήμερα διενεργούνταν ένα δημοψήφισμα για το Brexit, το αποτέλεσμα μάλλον θα ήταν αρκετά διαφορετικό, κάτι που δείχνει ότι οι Βρετανοί μάλλον έχουν μετανιώσει την τετραετή τους «Οδύσσεια».

Αυτό που φάνηκε αρχικά να είναι μια εσωτερική υπόθεση του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με το Συντηρητικό Κόμμα, εξελίχθηκε στην πλέον πολυπαραγοντική εξίσωση των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε κατά της εξόδου.

Τρία χρόνια αργότερα η πλειοψηφία των Βρετανών έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον Μπόρις Τζόνσον έναν από τους αρχιτέκτονες του Brexit, ωστόσο σήμερα τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά σε σημείο που κανείς να μην επιθυμεί μια έξοδο χωρίς συμφωνία. 

«Οι δημοσκοπήσεις με ερώτημα πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε ένα άλλο δημοψήφισμα εξακολουθούν να δείχνουν -όπως συνέβαινε και στη διάρκεια των προηγούμενων ετών- ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για το Brexit, αν διενεργούνταν σήμερα, θα ήταν διαφορετικό από εκείνο που προέκυψε από την κάλπη τον Ιούνιο του 2016», δήλωσε ο Σερ Τζον Κάρτις, ένας πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Strathclyde.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Κάρτις, το 47% αν γινόταν σημερα δημοψήφισμα θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έναντι του 38%, την ώρα που οι αναποφάσιστοι δείχνουν, σύμφωνα με τον αναλυτή να κλίνουν υπέρ του λεγόμενου "Remain". Παράλληλα, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία ένα «σκληρό» Brexit είναι μικρή μειοψηφία.  

Στο σημείο αυτό όμως και με τον χρόνο να μην είναι με το μέρος των πλευρών που διαπραγματεύονται, το παραπάνω ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να προκύψει «από ατύχημα».

Αυτό γιατί εξ αρχής, το Λονδίνο έστησε ένα σύνθετο σκηνικό απειλών, σε σημείο που οι Ευρωπαίοι να μην εμπιστεύονται τους Βρετανούς ότι θα τηρήσουν τις συμφωνίες. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εκφράζουν την υπόθεση, ότι όποιος είναι έτοιμος μια φορά να παραβιάσει μια συμφωνία, θα μπορούσε να το κάνει και μια δεύτερη φορά με τη νέα συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας.