Ένεση ρευστότητας 10 δισ. στην Τουρκία από το Κατάρ

Ένεση ρευστότητας 10 δισ. στην Τουρκία από το Κατάρ

Στο τριπλασιασμό του ορίου ανταλλαγής νομισμάτων τους (swap), στα 15 δισ. από τα 5 δισ. που ήταν προηγουμένως, συμφώνησαν το Κατάρ και η Τουρκία, με την Ντόχα να παρέχει έτσι σημαντική υποστήριξη στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Άγκυρας που τείνουν να εξαντληθούν.

«Κύριοι στόχοι της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και η υποστήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των δύο χωρών», επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

To τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματός της, που έχει διολισθήσει σε χαμηλά δύο ετών έχοντας χάσει πάνω από 17% της αξία του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί, υποχωρώντας στα 17 δισ. από τα 89,2 δισ. κατά το ίδιο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε δηλώσει επίσημα στις 6 Μαΐου ότι η χώρα πραγματοποιεί συνομιλίες για τη δημιουργία νέων γραμμών swaps.

Σημειώνεται ακόμα ότι χτες, το τοπικό δίκτυο Habertürk είχε μεταδώσει ότι η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Στο απόηχο των εν λόγω πληροφοριών για επικείμενες συμφωνίες η τουρκική λίρα έχει πραγματοποιήσει ράλι την τελευταία εβδομάδα, με τους επενδυτές να δείχνουν πως προεξοφλούν την παροχή νομισματικής στήριξης στην Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο η ισοτιμία της σήμερα εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις και κινείται γύρω στο 6,7800 σε σχέση με το δολάριο.