Ενέργεια, υποδομές, τράπεζες και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο του 15ου road show της ΕΧΑΕ

Ενέργεια, υποδομές, τράπεζες και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο του 15ου road show της ΕΧΑΕ

Ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου το 15ο Αnnual Greek Roadshow που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 34 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, με την εκδήλωση φέτος να έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα γίνει διαδικτυακά.

Συμμετέχουν πάνω από 130 διεθνή επενδυτικά σχήματα και fund managers, ενώ μια κρίσιμη ιδιαιτερότητα για φέτος είναι ότι για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός της χώρας, εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε με ομιλία – πρόσκληση προς ξένους επενδυτές. Απευθύνθηκε στους διεθνείς επενδυτές και κυρίως όσους έχουν έδρα τη... Μέκκα των ευρωπαϊκών επενδύσεων το City του Λονδίνου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα θα είναι ανάμεσα σε αυτές που θα εξέλθουν ισχυρότερες από την πανδημία». Επίσης, αναφέρθηκε στις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ποσά που ισούνται με το 17% του εθνικού ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση δίνει εξαιρετικά μεγάλη έμφαση στη διαμόρφωση πολιτικών υπέρ των επενδύσεων και ενός περιβάλλοντος που θα είναι ελκυστικό για τα ισχυρά διεθνή κεφάλαια. Παράλληλα, σκοπός της κυβέρνησης είναι η ανασύνταξη και η ισχυροποίηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, με στόχο να διαδραματίσει ξανά το ρόλο για τον οποίο προορίζεται, που είναι η στήριξη και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω της εύρυθμης κυκλοφορίας των κεφαλαίων.

Περιπτώσεις όπως Folli Follie και Creta Farm επέφεραν πλήγμα αξιοπιστίας στην ελληνική επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζοντας – στο βαθμό που τους αναλογούσε - τα δύο προηγούμενα road show της ΕΧΑΕ στη βρετανική πρωτεύουσα. Όμως, μέσω των νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και την προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στοχεύει στη θωράκιση του συστήματος και την αποτροπή άλλων καταχρηστικών ή στρεβλών φαινομένων.

Η παρουσία του πρωθυπουργού λοιπόν είναι ύψιστης σημειολογίας καθώς πιστοποιεί τη βαρύτητα που δίνεται πλέον στην έλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και στην κρισιμότητα αυτής της όχι εύκολης διαδικασίας. Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν προοπτικές για άνοιγμα μεγάλων projects ενέργειας, υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι οι ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ελκύουν σημαντικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, όπως δείχνει η περίπτωση του ολλανδικού fund Reggeborgh που έχει μπει σε ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

Ομόλογα, αυξήσεις κεφαλαίου, placements, φαίνεται πως υπάρχει ένα κρεσέντο κεφαλαιακών εισροών στη χώρα στους τομείς «καθαρής» ενέργειας, υποδομών, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ Τέρνα άντλησε 820 εκατ. ευρώ από ομόλογο τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κατάφερε να φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα ύψους 68,5 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου που έγινε με placement με τέσσερις νέους διεθνείς μετόχους πρόσφατα.

Πλην του πρωθυπουργού, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στο 15ο Αnnual Greek Roadshow μίλησαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ενώ τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά πραγματοποίησε και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Πάνω από 600 ραντεβού

Φέτος λοιπόν έως τώρα φαίνεται πως έχουν κλειστεί πάνω από 600 ραντεβού μεταξύ των επικεφαλής των εισηγμένων και των εκπροσώπων των ξένων επενδυτικών οίκων και των fund managers. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλάδος ενέργειας, τράπεζες και ΟΠΑΠ είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ότι και στο περυσινό road show, οι ενεργειακοί όμιλοι (Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Viohalco κ.α.) είχαν κυριαρχήσει στο ενδιαφέρον των ξένων και στα ραντεβού, μαζί με τον ΟΠΑΠ που πάντα είναι στην κορυφή.

Στη φετινή εκδήλωση το παρόν θα δώσουν από τον FTSE 25 οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Alpha Bank, Motor Oil, EXAE, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola HBC, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Prodea Properties, Eurobank, ΔΕΗ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Τιτάν και Viohalco.

Από τον Mid Cap και από τις μικρότερες αποτιμήσεις το παρόν στο road show θα δώσουν εταιρείες όπως Cenergy Holdings, Attica Bank, Briq Properties, ElvalHalcor, Π. Πετρόπουλος, Profile, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος και Κρι Κρι.