Ενέργεια και Ερντογάν θα κυριαρχήσουν στο τετ α τετ Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Ενέργεια και Ερντογάν θα κυριαρχήσουν στο τετ α τετ Μπάιντεν - Μητσοτάκη

Σε μία περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας αλλά και με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (τοπική ώρα) θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. 

Σε μία κρίσιμη φάση λοιπόν των εξελίξεων που συνταράσσουν τον πλανήτη, στο τετ α τετ Μπάιντεν Μητσοτάκη αναμένεται να κυριαρχήσει το ενεργειακό ζήτημα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη άλλωστε στην Αθήνα της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, εκφράστηκε η πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη, κάτι που αναμφίβολα θα "χρωματίσει" την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Μόνο τυχαία δεν ήταν και η επανεργοποίηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με θέμα και την ενέργεια, στοιχείο που αποδεικνύει τη στήριξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν στην Αθήνα.  

Αδιαμφισβήτητα η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα όμως ο  κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης και τα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο. 

Εκτός όμως από την επίσκεψη του στο γραφείο του Αμερικάνου Προέδρου, αυτό που θα χαρακτηρίσει το ταξίδι στις ΗΠΑ θα είναι η  ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο στις 11 το πρωί της 17ης Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.  Μια ακόμα απόδειξη της απολύτως υποστηρικτικής στάσης των ΗΠΑ στη χώρα μας. Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού  στο Κογκρέσο είναι εξίσου  σημαντική, μια και το Κογκρέσο είναι αυτό που αποφασίζει για την αγορά από την Τουρκία ή όχι των F-16.