Ένα βήμα πιο κοντά το χάπι για τον κορονοϊό: Στη 2η φάση δοκιμών το φάρμακο της Pfizer, ανακοίνωσε ο Μπουρλά

Ένα βήμα πιο κοντά το χάπι για τον κορονοϊό: Στη 2η φάση δοκιμών το φάρμακο της Pfizer, ανακοίνωσε ο Μπουρλά

Καλά νέα για τη μάχη με το κορονοϊό και μάλιστα σε μια συγκυρία που κάνουν την εμφάνισή τους συνεχώς νέες μεταλλάξεις. Τα νέα έρχονται από το μέτωπο της Pfizer και τις θετικές εξελίξεις για ένα νέο αντιικό φάρμακο με τη μορφή χαπιού, το οποίο στόχο έχει να προλαμβάνει τη νοσηλεία, καλύπτοντας σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση της Covid. 

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη νέων εμβολίων πιο ανθεκτικών στις μεταλλάξεις, το αντιικό σκεύασμα της Pfizer πέρασε τις «εξετάσεις» και εισήλθε στην δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών, όπως ανακοίνωσε ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Πότε ξεκινά η τρίτη, τελική φάση

 

Η δεύτερη αυτή φάση δοκιμών θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του σκευάσματος και μετά την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η τρίτη φάση δοκιμών σε διευρυμένο αριθμό εθελοντών, που τοποθετείται χρονικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Το φάρμακο προορίζεται για ενήλικες που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν νοσηλευτεί, ενώ λαμβάνεται από το στόμα. «Θα χρειαστούμε τόσο τα εμβόλια, όσο και τα φάρμακα για να νικήσουμε τον ιό», έγραψε ο Μπουρλά σε μήνυμά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, σήμερα ο πρώτος εθελοντής έλαβε την πρώτη δόση ώστε να εκτιμηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με την κωδική ονομασία PF-07321332.

Πρόκειται για έναν αναστολέα της πρωτεάσης, ειδικά σχεδιασμένο για να χορηγείται δια του στόματος σε ενήλικους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19 αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια και να χρειαστούν νοσηλεία ή ακόμη και να πεθάνουν.

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή θα συμμετάσχουν περίπου 1.140 άτομα που θα λαμβάνουν το PF-07321332 ή ένα ψευδοφάρμακο κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.

Οι αναστολείς της πρωτεάσης όπως το PF-07321332 είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να διακόπτουν τη λειτουργία ενός ενζύμου το οποίο χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.

Αν οι κλινικές μελέτες κριθούν επιτυχημένες, οι ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους ένα φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να συνταγογραφείται με την πρώτη ένδειξη της λοίμωξης, χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή στο νοσοκομείο.