«Εμφύλιος» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά την αποπομπή της Λιζ Τσέινι

«Εμφύλιος» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά την αποπομπή της Λιζ Τσέινι

Σε ομιλία της από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τρίτης, η Λιζ Τσέινι λίγο μετά την αποπομπή της από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιτέθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τους ισχυρισμούς του περί αναξιοπιστίας του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

«Η σιωπή ενθαρρύνει τον ψεύτη. Δεν θα έχω συμμετοχή σε αυτό. Δεν θα παρακολουθώ απαθής, ενώ άλλοι καθοδηγούν το κόμμα μας να εγκαταλείψει τις αρχές του δικαίου και ενώνονται στην σταυροφορία του τέως προέδρου κατά της δημοκρατίας μας», είπε η Τσέινι.

Οι δηλώσεις της κόρης του πρώην αντιπροέδρου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του Νεότερου ήρθαν λίγα λεπτά μετά την αποπομπή της σε μυστική ψηφοφορία, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας της επικριτικής στάσης που τήρησε έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και της ψήφου της υπέρ της παραπομπής του σε δίκη για την εισβολή στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας διαθέτει σημαντική εξουσία, καθώς είναι αρμόδιος για θέματα διαδικασίας και εύρυθμης λειτουργίας του νομοθετικού έργου. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, που επιδίωξαν την απομάκρυνση της Τσέινι, διατείνονται ότι η άρνησή της να στηρίξει τον τέως πρόεδρο πλήττει τη συνοχή του κόμματος και δεν επιτρέπει τη μετάδοση του αντιπολιτευτικού του μηνύματος.

Οι υπ’ αριθμόν ένα και δύο Ρεπουμπλικανοί της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι και Στιβ Σκαλίς, έχουν ήδη προτείνει τη νεαρή βουλευτή της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στεφάνικ, πιστή υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ, για να αντικαταστήσει την Τσέινι, παρά τις ενστάσεις ορισμένων βουλευτών ότι η Στεφάνικ δεν είναι αρκετά συντηρητική. Η ψηφοφορία για την επιλογή του νέου προέδρου μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο.

Η υποταγή των Ρεπουμπλικανών νομοθετών στον Ντόναλντ Τραμπ και η αναμενόμενη απομάκρυνση της Τσέινι αφήνει το κόμμα ανοικτό σε επικρίσεις για επιλεκτική απονομή εσωκομματικής δικαιοσύνης από μέρους του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κέβιν Μακάρθι, εξαιτίας της άρνησής του να μην κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον της βουλευτού Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και του συναδέλφου της, Ματ Γκετς.

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση με αφορμή τη Λιζ Τσέινι απειλεί να οδηγήσει εκτός κόμματος πάνω από 100 πρώην και νυν στελέχη των Ρεπουμπλικανών, τα οποία εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας τρίτου κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σε ανοικτή επιστολή που σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν σήμερα, τα ρεπουμπλικανικά στελέχη απειλούν με τη δημιουργία τρίτου κόμματος, εφόσον το κόμμα δεν προβεί σε σημαντικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ανησυχία του με αφορμή την επικράτηση «υποψηφιοτήτων και τάσεων» που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια συνέντευξη που κυκλοφόρησε την Παρασκευή από το Dispatch, ένα συντηρητικό podcast που είναι όμως εναντίον των θέσεων του Τραμπ, όταν ο Μπους ρωτήθηκε για τις κινήσεις των οπαδών του πρώην προέδρου εντός του Κογκρέσου οι οποίοι επιδιώκουν να σχηματίσουν μια ομάδα που θα προωθεί τις «αγγλοσαξονικές παραδόσεις», είπε χαρακτηριστικά «Για μένα βασικά αυτό λέει ότι θέλουμε να εξαφανιστούμε. Αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις σε τρία έως πέντε χρόνια δεν πρόκειται υπάρχει κόμμα».

Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε «η ιδέα ότι μπορείς να είσαι Ρεπουμπλικανός μόνο αν τηρείς κάποιες προυποθέσεις, σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουμε σε κόμμα του ενός».