Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία: Θα γυρίσω στη Μαριούπολη για να οργανώσω νέα αποστολή εκκένωσης

Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία: Θα γυρίσω στη Μαριούπολη για να οργανώσω νέα αποστολή εκκένωσης

Την επόμενη αποστολή εκκένωσης στη Μαριούπολη πρόκειται να οργανώσει ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία, Φραγκίσκος Κωστελένος. Όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Ζαγορίζια, όπου έφτασε συνοδεύοντας ανθρωπιστικό κομβόι, θα επιστρέψει στην ουκρανική πόλη για να συμβάλλει στην οργάνωση της αποχώρησης περισσότερων Ελλήνων. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, 35 έως 40 Έλληνες υπήκοοι με τα μέλη των οικογενειών τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Ζαγορίζια.

«Δεχτήκαμε πυρά από μακριά»

 

Η αποστολή στην οποία συμμετείχε ο Φρ. Κωστελένος, «δέχτηκε πυροβολισμό από μακριά», όπως είπε ο ίδιος. «Δεν κινδυνεύσαμε, ήταν προειδοποιητική βολή για να μας αναγκάσουν να γυρίσουμε πίσω», εξήγησε ο πρέσβης.

Το συμβάν σημειώθηκε μετά από την αναστροφή σε γέφυρα που είχε καταστραφεί και την αλλαγή διαδρομής, η οποία ήταν εκτός σχεδίου. «Ακούσαμε πυροβολισμό από μακριά», είπε και πρόσθεσε: «Δεν αντιλήφθηκα πού χτύπησε η σφαίρα, δεν υπήρχε κίνδυνος».

«Μετά από άλλες εκτροπές και ελέγχους καταλήξαμε γύρω στις 6 το απόγευμα στη Ζαπορίζια», εξήγησε και επισήμανε ότι «έχουν μείνει και άλλοι Έλληνες» πίσω. 

«Είχαν κοπεί οι τηλεπικοινωνίες»

 

Η οργάνωση της αποστολής έγινε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς στη Μαριούπολη δεν υπήρχαν καθόλου τηλεπικοινωνίες. «Ήταν δύσκολες οι επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών και τους ενδιαφερόμενους να αποχωρήσουν, ωστόσο έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για διάνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανέφερε ο Φρ. Κωστελένος.

«Θα γυρίσω πίσω μόλις ολοκληρώσω την αποστολή μου. Θα οργανώσουμε επόμενη αποστολή εκκένωσης», τόνισε ο Έλληνας πρέσβης.