Ελλάκτωρ: Η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου

Ελλάκτωρ: Η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου

Με άνοδο του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων EBITDA έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 479 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 22% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των EBITDA κατά 134%, στα 117 εκατ.ευρώ.

Όπως διευκρίνησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ κ. Ευθύμιος Μπουλούτας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές από τα 479 εκατ.ευρώ του κύκλου εργασιών  τα 426 εκατ.ευρώ  είναι από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Ακόμη, από τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) τα 82,1 εκατ.ευρώ αφορούν σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 31 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών 48 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η καθαρή κερδοφορία ήταν 12 εκατ.ευρώ έναντι ζημιών 55 εκατ.ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο καθαρός δανεισμός στις 30.06.2022 ήταν 576 εκατ.ευρώ, έναντι 578 εκατ.ευρώ στις 31.12.2021 ενώ ο καθαρός δανεισμός για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν σε 367 εκατ.ευρώ.

Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στις 30.06.2022 σε 458 εκατ.ευρώ και στις 31.12.2021, 470 εκατ. Ευρώ.

Οι θετικές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ήταν ύψους 42,3 εκατ.ευρώ  για το πρώτο εξάμηνο του  2022, έναντι εκροών 1,2 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2021.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας, ενώ οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 επιβεβαιώνουν τη νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου παρά το ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Αναπτυξιακές προοπτικές

Ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε, ακόμη, και στην προσφορά εξαγοράς από της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ (ΜΟΕ) του 75% νέας εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με δεδομένη τη θετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ την 25.08.2022 για τη συναλλαγή, οι δραστηριότητες του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν πλέον για τον Όμιλο διακοπείσες δραστηριότητες.

Η απόκτηση ενός ισχυρού «συμμάχου», όπως είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, θα δώσει και το αντίστοιχο «μήνυμα» για τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής και συμβάσεων παραχώρησης της επόμενης δεκαετίας. Παράλληλα, η ρευστότητα που θα εξασφαλιστεί αναμένεται να προσφέρει την απαιτούμενη ευχέρεια στην Ελλάκτωρ, ώστε να επικεντρωθεί στις κατασκευές και στα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, όπως επίσης και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και στο real estate, ενώ είναι πιθανό να αξιοποιηθεί και για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλούτας, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις που δημιουργεί σε όλους τους τομείς η ενεργειακή κρίση, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την εξυγίανση του ισολογισμού του προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου. Αυτό περιλαμβάνει τη δραστική μείωση του δανεισμού και την ανάπτυξη στους κύριους τομείς δραστηριότητάς του.

«Διαδραματίζουμε πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις του κλάδου των υποδομών και στοχεύουμε στη δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους και την Ελληνική οικονομία και κοινωνία», σημείωσε.

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Δημοσθένης Ρέβελας επικεντρώθηκε στα νέα έργα που ανέλαβε ο όμιλος, συνολικού προϋπολογισμού 321 εκατ.ευρώ, τα οποία και ανεβάζουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 2,8 δισ.ευρώ.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στον τομέα του real estate όπου υπάρχουν σε εξέλιξη δυο μεγάλα έργα, αυτό του πάρκου Καμπά και του project στις Γούρνες Ηρακλείου. Για το πρώτο έργο το master plan βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για το δεύτερο η εταιρεία βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους όρους.