7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Πράσινο πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία προσομοίωσης

Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία προσομοίωσης
APimages

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Κατά την ίδια πηγή, επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας και για τον κωδικό QR.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού παρέχοντας απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε κατά του COVID-19, είτε έχει αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή ότι έχει αντισώματα αφού ανάρρωσε από τον COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το πράσινο πιστοποιητικό «αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Η διαφωνία

Το πράσινο πιστοποιητικό τέθηκε για τρίτη φορά σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της πορτογαλικής προεδρίας.

Μέχρι στιγμής, η κύρια διαφωνία αφορά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δωρεάν διαγνωστικά τεστ ή έστω για ένα ανώτατο όριο τιμής.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τα κράτη-μέλη να μην επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς, όπως καραντίνα, στον κάτοχο του πιστοποιητικού που φτάνει στην επικράτειά τους.

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια τόσο για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς, όσο και για την τιμή των τεστ.

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει επίσης το πιστοποιητικό να ονομαστεί «Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID-19», κάτι το οποίο τα κράτη-μέλη δείχνουν να αποδέχονται.

Η διαδικασία έχει επείγοντα χαρακτήρα και στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Αν δεν καταστεί αυτό δυνατό απόψε, θα χρειαστεί να γίνει και τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια ο κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.