ΕΛΑΣ: Τα νέα όρια για τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

ΕΛΑΣ: Τα νέα όρια για τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Απαγορεύονται από σήμερα έως και τις 6:00 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από  100 άτομα. Αυτό προβλέπει απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα το όριο για τις δημόσιες συναθροίσεις ήταν 9 άτομα, οπότε το πλαφόν μέχρι 100 άτομα πρόκειται για μικρή χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου. Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση για μεγαλύτερες συναθροίσεις.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας τού Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν έχει να κάνει με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμπληρώνοντας πως «κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να βλέπουμε φαντάσματα».

Μιλώντας στο Μega, o κ. Οικονόμου τόνισε πως «μέχρι σήμερα υπήρχε η απαγόρευση για τις πορείες και τα συλλαλητήρια, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα άνοιγμα για μέχρι 100 άτομα».

«Αν εμφανιστούν περισσότερα άτομα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει» πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας πως οι αστυνομικοί θα έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους διοργανωτές για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΑΣ νωρίτερα, για την απόφασή της λήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

- η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19,

- ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορονοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

- η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

ΕΛΑΣ: Η απόφαση δεν σχετίζεται με προγραμματισμένες συναθροίσεις και καταστήματα

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα.

«Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων από σήμερα στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Και για να γίνει πιο κατανοητό, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».