Εκρηκτική αύξηση 766% στον τζίρο ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων

Εκρηκτική αύξηση 766% στον τζίρο ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων

Τις τεράστιες προοπτικές που έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός καταδεικνύει η οκταπλάσια... αύξηση στα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων, της τάξης του 766%, κατά το β' τρίμηνο, που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ. Πάνω 323,8% τα έσοδα στα ταξιδιωτικά πρακτορεία και 80,5% στις αεροπορικές μεταφορές. Επιδόσεις που αφορούν στην ουσία ένα μόνο «καλό» μήνα, τον Ιούνιο και δείχνουν τι μπορεί να περιμένουμε για το «θερμό» δίμηνο, Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά και γιατί μπορεί να είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις για φετινή ανάπτυξη ακόμη και πάνω από 5,5%.

Τέτοια φυσικά ιλιγγιώδη αύξηση τζίρων στον τουρισμό, όπως αυτή του β' τριμήνου, δεν προσφέρεται για συμπεράσματα, αφού η σύγκριση γίνεται με τα σχεδόν μηδενικά περυσινά έσοδα. Μπορεί η αύξηση στην παροχή υπηρεσιών εστίασης να είναι 766%, καθώς μπήκαν στα ταμεία 40,7 εκατ ευρώ, αλλά η σύγκριση γίνεται με τα ... μόλις 4,7 εκατ πέρυσι.

Στα ταξιδιωτικά πρακτορεία τα φετινά έσοδα ήταν 35,6 εκατ ευρώ έναντι μόνο 8,4 εκατ πέρυσι (323,8%) και στις αεροπορικές μεταφορές 34,3 εκατ έναντι 19 εκατ πέρυσι (80,5%).

Αλλά σε κάθε περίπτωση, μηνύματα σαν αυτό αντανακλούν την σταδιακά ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, πολλώ δε μάλλον, καθώς ακολούθησαν τα πολύ θετικά στοιχεία για τον Ιούλιο και τα ακόμη καλύτερα για τον Αύγουστο. Τον μήνα αυτό, η πληρότητα κυμαίνονταν στο 60%-70%. Στο πρώτο μόνο 15νθήμερο του Αυγούστου είχαμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο διεθνών αφίξεων, προορισμοί όπως η Μύκονος ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, στις Κυκλάδες και αλλού οι πληρότητες άγγιξαν το 100% και η γενική εικόνα δείχνει ότι το στοίχημα για ετήσια έσοδα ίσα με το 50% προ διετίας ή και παραπάνω, θα επιτευχθεί.

Τα καλά νέα είναι ότι η δυναμική συνεχίζεται και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έτσι όπως καταγράφονται από τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό, τη γερμανική TUI. Η θετική έκπληξη από τον τουρισμό φαίνεται και στα στοιχεία της έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για την πορεία της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη.

Εκτιμά για το διάστημα 2 Αύγουστου με 12 Σεπτεμβρίου ότι ο αριθμός των πτήσεων από και προς την Ελλάδα, αναμένεται να φτάσει το 90% του 2019, με τη χώρα μας να παρουσιάζει έναν από τους 10 κορυφαίους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με το 2020.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι αν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6% στο σύνολο του έτους, ξεπερνώντας κάθε μέχρι τώρα πρόβλεψη, όπως εκτίμησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα.