Εκλογές ΗΠΑ: Στη «κόψη του ξυραφιού» Τζόρτζια, Πενσυλβάνια και Αριζόνα

Εκλογές ΗΠΑ: Στη «κόψη του ξυραφιού» Τζόρτζια, Πενσυλβάνια και Αριζόνα

Το θρίλερ των Αμερικανικών Εκλογών  συνεχίζεται, με τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, να ηγείται της κούρσας και να χαράσσει μονοπάτι για τον Λευκό Οίκο. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, πάντως, μια ανατροπή υπέρ του Τραμπ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ηγείται στην κούρσα με 253 εκλέκτορες με τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί με 213 και τη προσοχή να έχει επικεντρωθεί σε τρεις πολιτείες αυτή τη στιγμή την Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες), την Τζόρτζια (16) και την Αριζόνα (11).

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι αξιωματούχοι της πολιτείας της Τζόρτζια ανέφεραν ότι υπάρχουν περίπου 61.000 ψηφοδέλτια, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμα και εντός της ημέρας.

Η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι στις 18,000 ψήφους ενώ τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια βρίσκονται κυρίως στη κομητεία του Φούλτον όπου βρίσκεται το αστικό κέντρο της Ατλάντα όπου ο Τζο Μπάιντεν αποσπά σχεδόν το 72%.

Σύμφωνα με τον Νέιτ Σίλβερ τον γνωστό εκλογικό αναλυτή, ο Μπάιντεν χρειάζεται να αποσπάσει το 65% των ψήφων που απομένουν για να κερδίσει τους 16 εκλέκτορες της Τζόρτζια. 

Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία αυτή, θα βρεθεί στους 269 εκλέκτορες, έναν δηλαδή μακριά από την προεδρία, χωρίς να υπολογίζονται η Αριζόνα, η Νεβάδα (6 εκλέκτορες) και κυρίως η Πενσυλβάνια. 

Στη τελευταία πολιτεία οι δυο αντίπαλοι δίνουν μια σκληρή αναμέτρηση από κάθε άποψη. Στην Πενσυλβάνια, το προβάδισμά του Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες, δεδομένου ότι από τις σχεδόν 600.000 ψήφους, η διαφορά βρίσκεται τώρα στις 135.000 ψήφους στην πολιτεία του «μπλέ τείχους». Σημειώνεται ότι εκκρεμεί να καταχωριθεί μεγάλος αριθμός επιστολικής ψήφου από τη Φιλαδέλφεια και τα προάστιά της, καθώς και την κομητεία Αλεχενί, περιοχές πυκνοκατοικημένες και παραδοσιακά Δημοκρατικές.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει μειώσει τη διαφορά στην πολιτεία της Αριζόνα η οποία είχε θεωρηθεί «κλειδωμένη» για τους Δημοκρατικούς. Εν προκειμένω, ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα περίπου 69,000 ψήφων σύμφωνα με το CNN. Στη Μαρίκοπα, τη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας, το προβάδισμα του Μπάιντεν έχει μειωθεί στους 10,000 ψήφους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της πολιτείας απομένουν περίπου 250,000 ψήφοι προς καταμέτρηση.

AP Photo/Wong Maye-E