Εκατό CEOs ζητούν  από την Κομισιόν να επισπεύσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Εκατό CEOs ζητούν από την Κομισιόν να επισπεύσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Περισσότερες από 100 εταιρείες, από τη Microsoft και τη Unilever έως την Iberdrola και την H&M, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την προσήλωσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προσπάθειά της να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Στον πυρήνα της τρέχουσας κρίσης ενεργειακής ασφάλειας και τιμών βρίσκεται η υπερβολική εξάρτηση από εισαγόμενο ορυκτό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα», αναφέρουν διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι επικεφαλής επιχειρήσεων σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι η ώρα να φανούμε τολμηροί και να διπλασιάσουμε την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας», δηλαδή την ώθηση της ΕΕ στην ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει τη στροφή της αυξάνοντας τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας τη μόνωση των κτηρίων και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επιλέγουν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναφέρουν στην επιστολή τους, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Οι φορολογικές περικοπές και τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή, επισημαίνουν οι επικεφαλής των εταιρειών.

Σχέδιο της ΕΕ για να αποφευχθεί το μπλακάουτ

Την επόμενη εβδομάδα η ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσει την επεξεργασία και εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος. Όπως έχει συμφωνηθεί, θα περιλαμβάνει μέτρα που αφενός θα επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης για αιολικά και ηλιακά πάρκα, αφετέρου θα δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.