8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Εισήγηση της Επιτροπής για μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες

Εισήγηση της Επιτροπής για μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες
Eurokinissi

Να μειωθεί στους 3 μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, γίνεται εισήγηση και για τη λήξη του πιστοποιητικού σε επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τους άνω των 60 και σε εννέα για τους κάτω των 60.

Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργείο Υγείας που θα εξετάσει την πρόταση των επιστημόνων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21 θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από τη νέα χρόνια θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί μία επιπλέον ώθηση στη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία», το οποίο τις τελευταίες μέρες μοιάζει να πηγαίνει πολύ καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις εννιά το πρωί είχαν κλειστεί:

  • 167.000 ραντεβού τρίτης δόσης και
  • 22.544 πρώτης δόσης.

Από αυτά τα 9.136 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 άνω. Μέχρι σήμερα το 5,2% των 520.000 ανεμβολίαστων - έως την περασμένη Τρίτη - 60+ έχει κλείσει ραντεβού ή έχει κάνει το εμβόλιο.

Παρά το γεγονός, όπως αποτυπώνεται και στα παραπάνω στοιχεία, ότι στην ηλικιακή ομάδα των 60+ η εικόνα δεν είναι ακόμα καλή, μια και έχει εμβολιαστεί κάτι παραπάνω από το 10%, συνολικά η κατάσταση βελτιώνεται και κυρίως αποκτά ο εμβολιασμός ξανά ρυθμό.