7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Εισηγήσεις ειδικών για ακόμα πιο σκληρά μέτρα - Έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη

Εισηγήσεις ειδικών για ακόμα πιο σκληρά μέτρα - Έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη
Eurokinissi

Η ασφυξία στις ΜΕΘ και τα κρούσματα που ξεπέρασαν και πάλι τα 2.300 έχουν σημάνει συναγερμό στην Επιτροπή των Ειδικών που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα εισηγηθεί σκληρά μέτρα αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συγκλίνουν στο να ζητήσουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, μάλιστα με άμεση εφαρμογή, ενδεχομένως και από την Πέμπτη.

Η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα αυξηθούν από 312 σε 340 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μία ακόμη κίνηση για την ανακούφιση του ΕΣΥ γίνεται μέσω της μετατροπής του Σισμανογλείου σε Νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού.

Για την υιοθέτηση ενός σκληρού lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, έκανε λόγο νωρίτερα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόπους ασφάλειας μπορούμε», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος δεν είναι μέλος της επιτροπής, «θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown».

«Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε ο καθηγητής, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

«Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα», τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε πως «θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown από αύριο για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη».