Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένας στους πέντε Αμερικανούς τη στηρίζει - Υπέρ το 45% των Ρεπουμπλικάνων

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ένας στους πέντε Αμερικανούς τη στηρίζει - Υπέρ το 45% των Ρεπουμπλικάνων

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του αμερικανικού ινστιτούτου YouGov, τα οποία δείχνουν ότι η συμπεριφορά των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ντ. Τραμπ και η εισβολή στο Καπιτώλιο τυγχάνουν της αποδοχής του 21% των ερωτηθέντων. Στην περίπτωση, μάλιστα, όσων δήλωσαν ότι ψηφίζουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τα ποσσοστά ανέρχονται στο 45%. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της YouGov, ένας στους πέντε Αμερικανούς ψηφοφόρους λέει «ναι» στην εισβολή στο Καπιτώλιο, ενώ το 45% των Ρεπουμπλικανών εμφανίζεται να στηρίζει τα αιματηρά επεισόδια.

Παράλληλα, μόνο το 27% των Ρεπουμπλικανών έσπευσε να δηλώσει ότι η εισβολή αυτή συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, ενώ το 52% των Αμερικανών ψηφοφόρων -Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών- πιστεύουν ότι οι ταραξίες ήταν «εξτρεμιστές» και μόνο το 49% θεωρούν ότι αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία.

Το 65% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρούν ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ήταν αντιδημοκρατικές κάτι που ενστερνίζεται μόνο το 12% των Ρεπουμπλικανών.

Επιπλέον, το 93% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία.

Αντιθέτως, για τους Ρεπουμπλικάνους, οι διαδηλωτές που εισέβαλαν χτες στο κτίριο, είναι πατριώτες και όχι εξτρεμιστές, εγχώριοι τρομοκράτες, εγκληματίες ή άτομα που τάσσονται κατά της δημοκρατίας.

Η ίδια ανισότητα παρατηρείται και σε ότι αφορά την ευθύνη που αποδίδεται στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα αιματηρά επεισόδια.

Για το 69% των Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσάψει στον Τραμπ. Αντιθέτως, για τους Δημοκρατικούς το ποσοστό αυτό αγγίζει το 96%.