Ειρ. Βανταράκη: Προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές από το Νταβός, να έρθουν στην Ελλάδα

Ειρ. Βανταράκη: Προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές από το Νταβός, να έρθουν στην Ελλάδα

Η πρόεδρος και ιδρυτής του Greek House Davos μιλά στο Liberal για την πρώτη φορά που η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με δικό της «Pavilion» στο σημαντικότερο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η Ελλάδα ξανασυστήνεται στον κόσμο, όχι ως μια χώρα που σέβεται τις υποχρεώσεις της, αλλά μια χώρα πρότυπο που εξάγει πολιτική σταθερότητα και δημιουργία επενδυτικές ευκαιρίες σε παγκόσμια κλίμακα» δηλώνει χαρακτηριστικά η Ειρήνη Βανταράκη.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Για πρώτη φορά θα υπάρχει ελληνικό Pavilion στο Davos. Ποιοί οι στόχοι σας και οι προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μέσω αυτής της σημαντικής εκδήλωσης;

Ναι, για πρώτη φορά το όραμα που είχαμε μια ομάδα ανθρώπων μακριά από κόμματα ή άλλες εξαρτήσεις, γίνεται πραγματικότητα. Στην ουσία δίνεται στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία τώρα που και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Μετά την οικονομική ύφεση και τις συνέπειές της αλλά και στο τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα ξανασυστήνεται στον κόσμο.

Όχι ως μια χώρα που σέβεται τις υποχρεώσεις της, αλλά μια χώρα πρότυπο που εξάγει πολιτική σταθερότητα, που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες σε παγκόσμια κλίμακα σεβόμενη τη διεθνή νομιμότητα.

Ως εκ τούτου, οι στόχοι του Greek House Davos είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα όχι μόνο για της ημέρες που θα διεξαχθεί μετά από δύο χρόνια το Παγκόσμιο Οικονομικό Φορουμ, την 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά για όλο το χρόνο. Το Davos δεν είναι ένα ακόμα φόρουμ. Είναι ο τόπος και η εκδήλωση που η παγκόσμια κοινότητα συναντάται, συζητά και καθορίζει την ατζέντα της επόμενης χρονιάς.

Ποιοί λόγοι σας οδήγησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας; Είχατε τη στήριξη των αρμόδιων φορέων;

Η Ελληνική Πολιτεία έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία μας και εμείς με τη σειρά μας είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας: να κάνουμε τα πάντα για να έχει η Ελλάδα το δικό της σπίτι στο σημαντικότερο φόρουμ στην παγκόσμια ατζέντα. Μόνο όταν θα έχουμε παρουσία και πρόσβαση στο κέντρο των εξελίξεων, τότε μόνο θα μπορούμε να παράξουμε προστιθέμενη αξία για όλα όσα έχουμε πετύχει και κυρίως για όσα θα πετύχουμε στο μέλλον.

Η Ελλάδα διαχρονικά υπολείπεται στον δείκτη ξένων άμεσων επενδύσεων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θεωρείτε πως πλέον το επενδυτικό κλίμα αλλάζει;

Το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει. Αλλά πέραν τούτου, οι επενδύσεις, η οικονομία που κινείται και δημιουργεί χρειάζεται όραμα, στόχους και παρουσία στον κατάλληλο τόπο, τον κατάλληλο χρόνο. Αυτό προσφέρουμε εμείς, μαζί με το ανάλογο αφήγημα για κάθε συμμετέχοντα. Μην ξεχνάμε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Davos είναι το μεγαλύτερο φόρουμ για να πείσεις, να ενημερώσεις και εν τέλει να προσκαλέσεις συμμέτοχους στο όραμα σου.

Τέλος, ποιοί είναι οι βασικοί λόγοι κατά τη γνώμη σας που οδήγησαν μεγάλες πολυεθνικές στο να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Η οικονομία βασίζεται σε ένα μείγμα δεδομένων και σκοπιμότητας. Στη σκοπιμότητα εντάσσονται και το timing και οι άνθρωποι. Τώρα, μετά από πολύ καιρό είναι η ώρα της Ελλάδας. Θα το εκμεταλλευτούμε ή θα το αφήσουμε να περάσει; Εμείς βάζουμε τη βιτρίνα στο σημαντικότερο event της παγκόσμιας οικονομίας και περιμένουμε όλους να κάνουν αυτό που πρέπει για τους εαυτούς τους και τη χώρα.