Έφτασαν τις 114.000 οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τη δεύτερη φάση
Επιστρεπτέα προκαταβολή

Έφτασαν τις 114.000 οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τη δεύτερη φάση

Περισσότερες από 114.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση -που ήδη ολοκληρώθηκε- συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις που έλαβαν συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ ενώ για τη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, έχει προϋπολογιστεί να διατεθούν 1,4 δισεκατομμύρια. 

«Μέσα σε αυτό το τοπίο προσδοκούμε να προσφέρει το τραπεζικό σύστημα, συγχρονίζοντας το βηματισμό μας», προσέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών και παράλληλα κάλεσε τις επιχειρήσεις  να αξιοποιήσουν την κρατική αρωγή και  να αναλάβουν το  δικό τους μερίδιο ευθύνης για την ενίσχυση  της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνοντας τη Βουλή τόνισε ότι τα κριτήρια των τραπεζών θα πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ελαστικότητα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Θα είναι τραγικό και για τις τράπεζες να φτάσουμε σε μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Αυτό θα πλήξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά στο τέλος θα πλήξει και τις τράπεζες, που θα χάσουν κύκλο εργασιών, πελάτες και θα μεγαλώσουν τα κόκκινα δάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να πάμε γρήγορα μιας και οι ανάγκες της αγοράς είναι μεγάλες».