EETT: Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί συμμέτοχος στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο

EETT: Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί συμμέτοχος στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο

«Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το "άλμα" και από ουραγός να βρεθεί συμμέτοχος στην ενιαία ψηφιακή αγορά, στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο» τόνισε από το βήμα του 9ου συνεδρίου της ΕΕΤΤ, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας, χαιρετίζοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ανέφερε πως η εξασφάλιση συνδεσιμότητας με υψηλές ταχύτητες είναι ένα μείζον πρόβλημα για τη χώρα, ωστόσο για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η εξασφάλιση αδιάλειπτης σύνδεσης στο διαδίκτυο, υψηλής ταχύτητας για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν με ίσιους όρους στην ψηφιακή κοινωνία και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες και τις διευκολύνσεις που δικαιούνται.

Αναφερόμενος στις δικτυακές υποδομές της Ελλάδας, οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον χαλκό, ο κ. Μαγκλάρας αφού αναφέρθηκε στις επενδύσεις που κάνουν οι ιδιώτες πάροχοι με συντονισμένο τρόπο από την ΕΕΤΤ, σημείωσε πως είναι απαραίτητη και η δημόσια παρέμβαση, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα η ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων οπτικών ινών για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες τους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Η δημόσια παρέμβαση θα αφορά την υποστήριξη ανάπτυξης δικτυακών υποδομών με τρόπο συμπληρωματικό στις όποιες ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να μη λειτουργεί ανασταλτικά γι αυτές και να μη στρεβλώνει τον ανταγωνισμό» είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΓΓΤΤ για την ανάπτυξη ενός ανοικτού δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, που θα εξασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δράσεις «SUPERFAST BROADBAND» ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που θα εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και REGIONAL BROADBAND EXTENSION, αύξηση της διαθεσιμότητας για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν διαθέτουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο ακόμα και μετά την υλοποίηση του έργου Rural Broadband. Σε ό,τι αφορά το έργο Rural Βroadband, μέσω του οποίου περίπου 500.000 κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας χωρίς πρόσβαση σε ευρυζωνικές περιοχές αποκτούν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, υποστήριξε πως ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Για τα δίκτυα 5ης γενιάς, ο γενικός γραμματέας τα χαρακτήρισε ως την επερχόμενη επανάσταση στο, χώρο των προσωπικών επικοινωνιών. «Δεν αποτελούν απλά την επόμενη γενιά, την εξέλιξη των δικτύων κινητών επικοινωνιών αλλά ένα ενοποιημένο δίκτυο πολύ υψηλών ταχυτήτων που θα προσδώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες για ανάπτυξη εφαρμογών» είπε και πρόσθεσε πως τα πρότυπα για τη λειτουργία των δικτύων αυτών είναι υπό διαμόρφωση και θα απαιτηθεί διάθεση του απαραίτητου φάσματος συχνοτήτων, αναβάθμιση των δικτύων παρόχων και εγκατάσταση μεγάλου αριθμού κεραιών χαμηλής ισχύος. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι τεχνολογίες τού αύριο απαιτούν αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα και με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προυποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΕΤΤ, απαντώντας έτσι και στη βουλευτή και υπεύθυνη της ΝΔ για την Ψηφιακή Πολιτική Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (νωρίτερα αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους των ανεξάρτητων Αρχών), τονίζοντας πως ο ρόλος του κράτους είναι απολύτως διακριτός και συγκεκριμένος. «Αυτά τα στοιχεία σήμερα υπάρχουν, έχουμε έναν καλό υπουργό, έχουμε καλό πρόεδρο και σε λίγο θα έχουμε και καλούς αντιπροέδρους» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Εμείς θα δώσουμε βάρος στην ανεξάρτητη Αρχή, θέλουμε πραγματικές επενδύσεις, θέλουμε να κάνουμε τη χώρα μας την καλύτερη χώρα του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ