ΕΕ: Ζητάει από τη Ρωσία να ρίξει τους τόνους για το θέμα του Καλίνινγκραντ

ΕΕ: Ζητάει από τη Ρωσία να ρίξει τους τόνους για το θέμα του Καλίνινγκραντ

Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία την Τρίτη να αποφύγει την «κλιμακούμενη ρητορική» για το ζήτημα που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αντιρωσικοί περιορισμοί» και αφορά στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Ο πρέσβης της ΕΕ μετέφερε τη θέση μας για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξήγησε ότι η Λιθουανία εφαρμόζει κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός, ενώ τους ζήτησε να αποφύγουν την κλιμακούμενη ρητορική», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο νωρίτερα την Τρίτη ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην ΕΕ στη Μόσχα, ζήτησε να αποκατασταθεί «άμεσα» η διέλευση μέσω της περιοχής και δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Η Λιθουανία έκλεισε έναν σιδηροδρομικό διάδρομο από τη Ρωσία προς το Καλίνινγκραντ για ορισμένα βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων δομικών υλικών, μετάλλων και άνθρακα, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο.