ΕΕ: Κοντά στην ολοκλήρωση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ

ΕΕ: Κοντά στην ολοκλήρωση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ

Οι διαπραγματευτές του Συμβούλιου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία σχετικά με έναν νέο μηχανισμό που συνδέει το σεβασμό του κράτους δικαίου με τη χρηματοδότηση των κρατών μελών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας Μάικλ Κλάους δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι "ο νέος μηχανισμός υπό όρους θα ενισχύσει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου οδηγούν σε κατάχρηση των πόρων της ΕΕ".

"Χαίρομαι πολύ που η καλή συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα του Κοινοβουλίου μας επέτρεψε να επιτύχουμε μια ταχεία συμφωνία", ανέφερε.

"Είναι καιρός να βρούμε συμφωνία για το υπόλοιπο πακέτο επίσης. Έχουμε ένα ιστορικό πακέτο 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπέζι. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτυπά τα κράτη μέλη σκληρά, δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε", τόνισε.

Οι Ευρωβουλευτές ήθελαν εξ' αρχής το πακέτο να περιλαμβάνει μέτρα που να προασπίζονται το κράτος δικαίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πάγωμα» της χρηματοδότησης προς χώρες που καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, στηριζόμενη από την Πολωνία, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο εάν η εκταμίευση των κεφαλαίων συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Ο νέος μηχανισμός, ο οποίος εξακολουθεί να απαιτεί τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, είναι πιο δύσκολο να ενεργοποιηθεί από ό, τι είχε αρχικά ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η απόφαση για περικοπή κεφαλαίων λόγω παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου απαιτεί την έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών.

Υπό το νέο καθεστώς θα "απαιτείται" η προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν διαπιστώνεται ότι οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου σε ένα κράτος μέλος επηρεάζουν ή σοβαρά κινδυνεύουν να επηρεάσουν την ορθή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με άμεσος τρόπο.