ΕΕ: Η Τουρκία έχει αρνηθεί 6 φορές ελέγχους της επιχείρησης «Irini»

ΕΕ: Η Τουρκία έχει αρνηθεί 6 φορές ελέγχους της επιχείρησης «Irini»

Το γεγονός πως η Τουρκία έχει αρνηθεί έξι φορές την επιβίβαση και την επιθεώρηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Irini» σε σκάφη της, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κάνει γνωστό η σχετική έκθεση Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, από την έναρξή της, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει επιβιβαστεί και επιθεωρήσει 20 ύποπτα πλοία. Ένα από τα 20 σκάφη εκτράπηκε σε λιμάνι κράτους μέλους της ΕΕ όπου κατασχέθηκε το φορτίο του. Σε έξι περιπτώσεις, ένα κράτος σημαίας (Τουρκία) αρνήθηκε τη συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών.

Επίσης, 4.498 εμπορικά πλοία έχουν διερευνηθεί μέσω αιτήματος πληροφοριών μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων ενώ 201 πλοία έχουν γίνει επισκέψεις με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου τους (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις).

Παράλληλα, η επιχείρηση «Irini», ερεύνησε 634 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και παρείχε 31 ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, 26 από τις οποίες αναφέρονταν σε παραβιάσεις ή πιθανές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου πετρελαίου στη Δύση και στα ανατολικά της Χώρας. Τέλος, μέσω της ενσωματωμένης κυψέλης πληροφοριών για το έγκλημα, η επιχείρηση εξέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου 51 συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων σκαφών σε λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ, εκ των οποίων οι 42 πραγματοποιήθηκαν.

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI διερεύνησε 496 εμπορικά πλοία μέσω ασυρμάτου (από 4.498), πραγματοποίησε 18 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου (από 201).

Τον Οκτώβριο, η Επιχείρηση παρακολούθησε επίσης 22 ύποπτες πτήσεις (από τις 634) και συνέχισε να παρακολουθεί 25 αεροδρόμια (και λωρίδες προσγείωσης) και 16 λιμάνια (και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου). Μέσω της Κυψέλης Πληροφοριών Εγκλήματος, η Επιχείρηση εξέδωσε 5 (από τις 51) συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων σκαφών σε λιμάνια κρατών μελών της ΕΕ ενώ 2 (από τις 42) ολοκληρώθηκαν.

Το βασικό καθήκον της επιχείρησης είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Ως δευτερεύοντα καθήκοντα, η επιχείρηση έχει εντολή να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων του ΟΗΕ για την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη, στη διακοπή του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων λαθρεμπορίας και εμπορίας ανθρώπων για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού. 

Τέλος, η ανακοίνωση της έκθεσης αναφέρει πως η επιχείρηση «Irini» είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που εφαρμόζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και το κάνει με αποτελεσματικό, αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο.