ΕΕ: Επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων

ΕΕ: Επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 4 δις δολ μετά την - όπως χαρακτήρισαν - έλλειψη προόδου από την Αμερική για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφοράς σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το CNBC ΕΕ και ΗΠΑ διαφωνούν για το ζήτημα από το 2006. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου γνωμοδότησε πέρυσι ότι η ΕΕ δεν ακολούθησε τις βέλτιστες εμπορικές πρακτικές κατά τη χορήγηση βοήθειας στην Airbus. Υπό το φως αυτής της απόφασης, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγόμενων προϊόντων από την Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΕ αποφάσισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμορφώθηκαν με τους διεθνείς κανόνες κατά την παροχή επιδοτήσεων στην Μπόινγκ. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δήλωσε ότι προχωρά τώρα με δασμούς έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχουμε καταστήσει σαφές σε κάθε στάδιο ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα. Δυστυχώς, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, λόγω της έλλειψης προόδου από την πλευρά των ΗΠΑ, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει τα δικαιώματά της και θα επιβάλει τα αντίμετρα που μας έδωσε ο ΠΟΕ σε σχέση με την Boeing» δήλωσε ο επικεφαλής του εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξης τύπου. Όπως ανακοίνωσε ο κατάλογος των νέων τιμολογίων θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη.

Ωστόσο, παρά την απόφαση επιβολής δασμών, η ΕΕ θέλει να ξεπεράσει τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν.