Έβρος: «Απειλούμαστε με εισβολή» λένε τοπικοί φορείς

Έβρος: «Απειλούμαστε με εισβολή» λένε τοπικοί φορείς

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο περιγράφουν τοπικοί παράγοντες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας πως όσοι έχουν συγκεντρωθεί στην πλειονότητά τους κάθε άλλο από πρόσφυγες είναι, ενώ καθοδηγούνται από την τουρκική πλευρά για να βρουν περάσματα.

«Έχει άτομα από απέναντι, τα βλέπουμε συνέχεια. Τους φέρνουν με λεωφορεία» σχολιάζει στο liberal.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Φερών και Πόρου, Σάκης Πεμούσης. «Έγινε μίνι σύσκεψη των φορέων. Θα χρειαστούν περαιτέρω δυνάμεις για να ελεγχθούν τα σύνορα. Είναι απέραντος ο Έβρος» υπογραμμίζει.

«Το ποτάμι είναι φουσκωμένο σε κάποια σημεία, όπου επιχειρούν να περάσουν και λειτουργεί αποτρεπτικά. Ωστόσο, υπάρχουν και περάσματα που δεν έχει νερό και από εκεί επιχειρούν να περάσουν» σημειώνει.

«Ακούμε ότι έρχονται και άλλοι» αναφέρει, λέγοντας πως τα σύνορα έχουν ενισχυθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ ήρθαν και κάτοικοι με καραμπίνες για να περιφρουρήσουν, γεγονός όμως που του προκαλεί και μία ανησυχία καθώς επικρατεί ένας γενικότερος ξεσηκωμός στις ευρύτερες περιοχές.

«Απειλούμαστε με εισβολή. Το 90% όσων έχουν συγκεντρωθεί, είναι κατευθυνόμενοι. Είναι Πακιστανοί, Αλγερινοί, οτιδήποτε άλλο από πρόσφυγες» σημειώνει στο liberal.gr ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Βορείου Έβρου, Ηλίας Ακίδης, λέγοντας πως ήδη υπάρχουν δύο τραυματίες αστυνομικοί.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Ανά τακτά διαστήματα έρχονται τουρκικά οχήματα με σειρήνες και σημαίες και λίγο μετά μας πετάνε χημικά. Τους προμηθεύουν με αυτά. Τους απωθούμε και ακούμε πυροβολισμούς στα τουρκικά εδάφη, ώστε να τους αναγκάσουν να έρθουν ξανά προς τα σύνορα» περιγράφει. «Προσπαθούν να μπουν από άλλα σημεία. Το ποτάμι του Έβρου είναι 200 χιλιόμετρα, δεν μπορούν να καλυφθούν. Ξέρουν τις διόδους από την άλλη πλευρά και τους καθοδηγούν» λέει.

Υπογραμμίζει πάντως πως είναι καθοριστική η κυβερνητική απόφαση να μην περάσουν καθώς και η ενεργοποίηση από τις εισαγγελικές αρχές πως όσοι συλλαμβάνονται δεν θα περνάνε από αυτόφωρο και άλλες διαδικασίες, αλλά άμεσα θα τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 3,5 ετών και πρόστιμο περίπου 4.000 ευρώ.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο ψαράς Σάκης Καμηλάρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο» Δέλτα, οργάνωνε μία νέα περιπολία που θα διαρκούσε έως το πρωί προκειμένου να αποτρέψουν το πέρασμα μεταναστών από το ποτάμι. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως» σχολιάζει στο liberal.gr.

Οι περιπολίες τους είναι επί 24ωρης βάσης. «Μόνο που μας βλέπουν, δεν τολμάνε να περάσουν» αναφέρει, ενώ προσθέτει πως και από την τουρκική πλευρά γίνονται πιο επιφυλακτικοί, να περάσουν μετανάστες, όταν βλέπουν τις βάρκες.

AP Photo/Emrah Gurel