DW: Μυστηριώδεις «αυτοκτονίες» Ρώσων ολιγαρχών

DW: Μυστηριώδεις «αυτοκτονίες» Ρώσων ολιγαρχών

Μέσα σε τρεις μήνες επτά ολιγάρχες από τη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους υπό μυστηριώδεις συνθήκες, κάποιοι μάλιστα μαζί με την οικογένειά τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, σχολιάζοντας πως «είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο» και παραθέτει τα περιστατικά.

«Όταν επτά πάμπλουτοι Ρώσοι βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα σε τρεις μήνες, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Τις τελευταίες ημέρες πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται μήπως κρύβονται άλλοι λόγοι πίσω από τις «αυτοκτονίες». Κάποιοι εικάζουν ότι δεν αποκλείεται μία ανάμειξη του Κρεμλίνου» αναφέρεται στο δημοσίευμα και  σημειώνεται «δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που αναγκάζονται να σιωπήσουν οι επικριτές του Κρεμλίνου».

Το 2017 η αμερικανική εφημερίδα USA Today είχε δημοσιεύσει έρευνα, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 38 ολιγάρχες της εποχής είχαν πεθάνει ή κηρύχθηκαν «αγνοούμενοι» σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

Στις 19 Απριλίου, στο θέρετρο Λορέτ ντε Μαρ, στην εξοχική κατοικία των Προτοσένια η ισπανική αστυνομία βρίσκει τρία πτώματα, τον Ρώσο ολιγάρχη Σεργκέι Προτοσένια και την οικογένειά του.

Μία ημέρα πριν, στη Μόσχα, σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων, καταγράφεται ένα παρόμοιο τραγικό περιστατικό: αστυνομικοί βρίσκουν νεκρούς στο πολυτελές διαμέρισμά τους στη Μόσχα τον Βλαντισλάβ Αβάγεφ, τη σύζυγό του και τη 13χρονη κόρη τους.

Σημειώνεται πάντως ότι κανένας από τους ολιγάρχες που έχασαν τη ζωή τους φέτος δεν είχε ακουστεί να επικρίνει κατά οιονδήποτε τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε βρισκόταν στις δυτικές λίστες των κυρώσεων.

Το «Ινστιτούτο της Βαρσοβίας», ένα πολωνικό think tank με ειδίκευση στην πολιτική ασφάλειας και στη Ρωσία, σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του «δεν αποκλείεται», επισημαίνει η έκθεση, «κάποιοι υψηλά ιστάμενοι του Κρεμλίνου να προσπαθούν να σβήσουν ίχνη οικονομικών ατασθαλιών σε κρατικές επιχειρήσεις».