DW: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Μόρια της Λέσβου

DW: Ανθρωπιστική καταστροφή στη Μόρια της Λέσβου

«Ανθρωπιστική καταστροφή» χαρακτηρίζει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την κατάσταση στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου, ενώ οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung, μπορεί «οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά να μην είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015, τα προσφυγικά κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο αυτό της Μόριας».

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή'', λέει ο Λούκα Φοντάνα», ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι'' αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί. […]

Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον 'ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων''. Καθ'' ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από το καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες».

Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Να μετακινηθούν άμεσα τα παιδιά από τη Μόρια

Σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ'' αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Φόβος και βία στη Μόρια - Βίντεο με τις συνθήκες στον καταυλισμό

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από το Al Jazeera ένα σκληρό βίντεο διάρκειας τριών περίπου λεπτών αποτυπώνει τις ζοφερές εικόνες που επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, όπως έχουν ήδη περιγραφεί στο οδοιπορικό του BBC, αλλά και τις πρόσφατες καταγγελίες από 19 ΜΚΟ ή το χθεσινό ρεπορτάζ του Guardian.

Πάνω από 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον πρώην στρατόπεδο, διαμένοντας σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και ετοιμόρροπες σκηνές υπό συνθήκες που επικρίνονται ευρέως ότι δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα.

ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων Oxfam και η Action Aid, χαρακτήρισαν τις συνθήκες στη Μόρια «επαίσχυντες». Το βίντεο τις υπηρεσίας AJ+ του αραβικού δικτύου Al Jazeera συνοψίζει πώς είναι να ζει κανείς στη Μόρια.