Δωρεάν οι μάσκες, αυστηρή η εφαρμογή τους

Δωρεάν οι μάσκες, αυστηρή η εφαρμογή τους

Η κυβέρνηση αποφάσισε να υπερβεί την αντιπαράθεση για τα μέτρα που θα επιβληθούν στα σχολεία για την πανδημία ανακοινώνοντας ότι θα χορηγήσει δωρεάν μάσκες στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Η πρόθεσή της είναι σωστή.

Η κρίση είναι υγειονομική και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την υγεία των πολιτών. Ακόμα κι αν τη συνέφερε πολιτικά δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει το περιθώριο στον οποιονδήποτε να στήνει ψευδοϊδεολογικούς καυγάδες με διακύβευμα την υγεία των Ελλήνων.

Το ότι η απόφαση αυτή τυχαίνει να λειτουργεί υπέρ της και στο επίπεδο της πολιτικής, στην αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποία στρίμωξε στη γωνία προ των ευθυνών του, αφορά αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει τη στρατηγική της τυφλής σύγκρουσης, χωρίς διακρίσεις. Τον ΣΥΡΙΖΑ που δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει ξεπεράσει το θυμό που αισθάνεται απέναντι στον ελληνικό λαό που τον έστειλε στην αντιπολίτευση.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ελπίζαμε πως κάποιο από τα μεγάλα ιδρύματα κοινής ωφέλειας, κάποιος εφοπλιστής ή πολύ μεγάλος επιχειρηματίας, θα εμφανιζόταν πρόθυμος να καλύψει το κόστος των μασκών στα σχολεία πριν το αποφασίσει η κυβέρνηση γιατί η απόφαση αυτή έχει και μεγάλο κόστος και μεγάλο ρίσκο.

Η απόφαση αυτή έχει κόστος γιατί «έρχεται κόντρα» στην προσπάθεια που κάνει να αποδυναμώσει την αντίληψη ότι το κράτος μπορεί και πρέπει να παρέχει αφειδώς στους πολίτες αγαθά και υπηρεσίες δωρεάν, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Δεν υπάρχει κάτι δωρεάν στην οργανωμένη κοινωνία. Μπορεί να ζήσαμε δέκα χρόνια κρίσης, τρία μνημόνια κι ένα μεγάλο διχασμό, μπορεί να μετανάστευσαν κοντά στους 500.000 Έλληνες ως αποτέλεσμα μιας καθαρά δημοσιονομικής κρίσης, δηλαδή κακοδιαχείρισης των οικονομικών του κράτους αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί στο βαθμό που θα έπρεπε την καταστροφική πολιτική των αλόγιστων κρατικών δαπανών.
 


Δεν είναι τόσο το κόστος των μασκών. Είναι η νοοτροπία ότι το κράτος οφείλει να τις παρέχει δωρεάν. Όχι. Ούτε το κράτος το οφείλει ούτε οι πολίτες πρέπει να το επιθυμούν. Μόνο σε χώρες τύπου Κούβας είναι όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα δωρεάν σε όλους και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει «χώρα τύπου Κούβας». Στη Δύση η στήριξη πρέπει να παρέχεται στους ευάλωτους και τους οικονομικά αδύναμους. 

Η απόφαση αυτή έχει και ρίσκο γιατί άπαξ και οι μάσκες διατίθενται δωρεάν δεν υπάρχει κανένας λόγος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να μην τις φοράνε. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα γίνει δυσάρεστη επιβάλλοντας με μεγάλη αυστηρότητα την εφαρμογή του μέτρου.

Είναι δύσκολο και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση να αποτύχει γιατί έχει απέναντί της αποκρυσταλλωμένες νοοτροπίες δεκαετιών. Ο ανορθολογισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει να αντιμετωπίσει κάθε οργανωμένη κοινωνία στη διαχείριση μιας κρίσης.
Παρ  όλα αυτά πρέπει να το προσπαθήσει και σε αυτό οφείλουμε να τη στηρίξουμε όλοι.

Με τη δωρεάν διάθεση μασκών λοιπόν, η κυβέρνηση πηγαίνει πίσω στην προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών στην έννοια του κόστους των παροχών, μπορεί όμως να πάει μπροστά στην εκπαίδευσή τους στην τήρηση των μέτρων. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Όμως, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση. Κάθε εχέφρων και συνειδητοποιημένος πολίτης πρέπει να συστρατευθεί με την ομάδα των ειδικών στη διαχείριση της πανδημίας ασκώντας όποια επιρροή έχει στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Τους φίλους και τους συγγενείς μας εμείς θα τους πείσουμε να εφαρμόσουν τα μέτρα, όχι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός. Όπως θα μας θύμιζε και ο φιλελεύθερος φιλόσοφος Ιζάϊα Μπερλίν: «Δεν συντρέχουν πάντα οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε όσα μπορούμε. Αλλά όσα μπορούμε, πρέπει να τα κάνουμε».