ΔΝΤ - Πολ Τόμσεν: Δημοσιονομική χαλάρωση και στήριξη από ΕΚΤ για ανάσχεση του κορονοϊού

ΔΝΤ - Πολ Τόμσεν: Δημοσιονομική χαλάρωση και στήριξη από ΕΚΤ για ανάσχεση του κορονοϊού

Ως κρίσιμης σημασίας για μια ισχυρή απάντηση της Ευρωζώνης στην πανδημία του κορονοϊού θα είναι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), επισημαίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τόμσεν σε ανάρτησή του στο blog του ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η αποφασιστικότητα των ηγετών της Ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σταθεροποίηση του ευρώ δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται», τονίζοντας πως οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της στήριξης των εθνικών δημοσιονομικών προσπαθειών από τον ESM μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιδράσουν σθεναρά στην κρίση.

Απώλειες της τάξης του 3% του ΑΕΠ τους καταγράφουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης για κάθε μήνα που βασικοί τομείς τους δεν λειτουργούν, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, και «μία βαθειά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι προδιαγεγραμμένη», γράφει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Κύρια πηγής ανησυχίας του ΔΝΤ για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αφορά σε ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα καταστήσουν δυσκολότερη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Όπως σημειώνει, οι περισσότερες από τις εννιά, αναδυόμενες οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στην ΕΕ - εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας - ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τη διαθέσιμη πηγή ύψους 50 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

Εξάλλου, την Παρασκευή, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οι χώρες οφείλουν να αντιδράσουν με «πολύ μεγάλες» δαπάνες.