Δισεκατομμύρια «γήινοι» πλανήτες στον Γαλαξία μας;

Δισεκατομμύρια «γήινοι» πλανήτες στον Γαλαξία μας;

Η αναζήτηση μιας δεύτερης Γης ανέκαθεν «στοίχειωνε» τη φαντασία ερευνητών και επιστημόνων. Τα τελευταία στοιχεία από την εξερεύνηση του ουράνιου θόλου, δείχνουν το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνο είναι πιθανό αλλά και ότι μόνο στον Γαλαξία ίσως υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες παρόμοιοι με το «σπίτι» μας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA σάρωσε τον ουρανό από το 2009 έως το 2018 και βρήκε πάνω από 4.000 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Μάλιστα 12 από αυτούς μοιάζουν με τη Γη, τουλάχιστον όπως αυτή ήταν στις πρωταρχικές στιγμές της.

Στηριζόμενοι σε στατιστικά μοντέλα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πιθανότατα δισεκατομμύρια πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη εντός του Milky Way, τους οποίους απλά δεν έχουμε ανακαλύψει. Κάτι το οποίο άλλωστε είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ένας βραχώδης πλανήτης εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς δεν εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία, όπως ένα άστρο.

Το Kepler τέθηκε σε τροχιά το 2009 και σταμάτησε να λειτουργεί πέρυσι μετά την εξάντληση των καυσίμων του. Τη θέση του πλέον έχει πάρει το Transition Exoplanet Survey (TESS), το οποίο ξεκίνησε την αποστολή του τον Απρίλιο του 2018.

Ωστόσο με βάση τα στοιχεία από το Kepler, ερευνητές δημοσίευσαν μελέτη στην οποία αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα στα τέσσερα άστρα.

Με δεδομένο ότι στον Γαλαξία μας υπάρχουν, κατά προσέγγιση, 250 δισεκατομμύρια άστρα, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι «γήινοι» πλανήτες υπάρχουν σε αυτόν, αλλά πότε θα μπορέσουν τα γήινα όργανα παρατήρησης να τους εντοπίσουν.