Οι κρίσιμες συναντήσεις της Παρασκευής μετά τις επαφές με Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ

Οι κρίσιμες συναντήσεις της Παρασκευής μετά τις επαφές με Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ

Ένα «μέτωπο» για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρεί να συγκροτήσει η Αθήνα το τελευταίο 48ωρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα αλλά και τους τακτικισμούς της Άγκυρας.

Ενόψει και των κρίσιμων σημερινών επαφών και εξελίξεων, τόσο της σύγκλησης του εκτάκτου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών όπου θα συζητηθεί και η τουρκική προκλητικότητα στην Αν.Μεσόγειο, όπως και των επαφών Δένδια -Πομπέο στην Βιέννη, το τελευταίο 48ωρο υπήρξε έντονη κινητικότητα στο τρίγωνο Παρίσι-Βερολίνο-Ισραήλ. Κοινός παρονομαστής της διπλωματικής αυτής κινητικότητας ήταν και είναι η αποθάρρυνση της Τουρκίας και η ανάληψη περαιτέρω υποχρεώσεων από αυτήν για την μη πρόκληση επεισοδίων στο μέλλον.

Το βλέμμα της Αθήνας είναι πλέον στραμμένο στις σημερινές συναντήσεις, δηλαδή αυτήν μεταξύ Δένδια - Πομπέο στην Βιέννη, αλλά και την συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Είχε προηγηθεί χθες η συνομιλία Μητσοτάκη με την Άνγελα Μέρκελ αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να τους ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Επίσης το βράδυ της Πέμπτης και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος, σε συνάντηση με αντικείμενο όλες τις τελευταίες εξελίξεις, όπου συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα ανακοίνωση - απάντηση από το υπ. Εξωτερικών στις πληροφορίες που διακινούνταν το απόγευμα της Πέμπτης από την τουρκική πλευρά και τις οποίες ενέτεινε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιτεθεί στο Oruc Reis». Σε αυτήν διαψεύδονται τα περί «μαθήματος» προς την ελληνική πλευρά στα οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα χθες ο Τ. Ερντογάν και επισημαίνεται ότι σχετικά με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, «o Ν. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα τους Ευρωπαίους υπουργούς στο έκτακτο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών της ΕΕ για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», ανέφερε νωρίτερα χθες ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος ΑΚP, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική του συνομιλία με την Αν. Μέρκελ στην οποία της μετέφερε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου σύμφωνα πάντα με μέσα της γείτονος, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε υπέρ μιας φόρμουλας που θα ικανοποιεί όλους και θα κερδίσουν όλοι, όμως στις προσπάθειες που αγνοούν την Τουρκία η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της».

Τα δημοσιεύματα και η φωτογραφία της φρεγάτας Λήμνος

Στο μεταξύ, και με αφορμή δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από την Τουρκία και τα οποία υποστήριζαν ότι η φρεγάτα «Λήμνος» υπέστη ζημιές έπειτα από «εμπλοκή» με τη τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρεις, αρμόδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα 'Λήμνος'», γι’ αυτό και κυκλοφόρησαν φωτογραφία του ελληνικού πολεμικού πλοίου, το οποίο συμμετείχε κανονικά στην σημερινή κοινή  ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, χωρίς τον παραμικρό πρόβλημα στο αξιόπλοό του. Παραθέτοντας μάλιστα τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».

Γαλλικό μήνυμα προς Άγκυρα με την κοινή στρατιωτική άσκηση

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε την Πέμπτη το Παρίσι, καθώς ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα και δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στην περιοχή με τέσσερις ελληνικές φρεγάτες. 

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. 
 



Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η ελληνογαλλική άσκηση ήρθε σε συνέχεια του μηνύματος Μακρόν χθες το βράδυ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα.