Δημοσκόπηση Pulse : Κυριαρχία Μητσοτάκη στην μάχη του Κέντρου – Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse : Κυριαρχία Μητσοτάκη στην μάχη του Κέντρου – Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίαρχος στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεύτερο τον «κανένα», τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τέταρτο τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ.

Στις δέκα μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 32,5%, την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνει 22,5% και το ΚΙΝΑΛ 14,5%.Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το MeΡΑ25 με 3%. 

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπεροχή αυτή καταγράφεται παρά τη δυσαρέσκεια για την κακοκαιρία με το 72% του δείγματος να απαντά από λίγο έως καθόλου στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την κακοκαιρία. «Πονοκέφαλο» για το 46% του δείγματος αποτελούν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα- Κατά της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορoνοϊό τάσσεται το 62% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse δείχνει ότι το 10% των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το 2019 θα ψήφιζαν σήμερα ΚΙΝΑΛ. 

Συγκεκριμένα,  στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει το 2019 όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 39% απάντησε ΚΙΝΑΛ, το 23% ΝΔ (που αντιστοιχεί στο 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019) και το 22% ΣΥΡΙΖΑ (που αναλογεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε είτε ότι είχε ρίξει «άκυρο ή λευκό» είτε ότι απείχε από τις εκλογές είτε δεν είχε δικαίωμα ψήφου, ενώ 5,5% είπε ότι είχε ψηφίσει άλλο κόμμα. 



Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση, αφού διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με τους πολίτες να θεωρούν πως δύναται να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις και την πορεία της χώρας.

Παράλληλα, θετικά βλέπει η πλειοψηφία του δείγματος (65%) το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα, απαντώντας υποθετικά στην ερώτηση αν το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- βρίσκεται στην τρίτη θέση και το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι καλό να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, το 29% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά, το 36% είπε «μόνο με προϋποθέσεις», το 24% τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου και το 11% αποκρίθηκε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» αποτυπώνεται στην ίδια δημοσκόπηση

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαιρία, το 72% του δείγματος απάντησε από λίγο έως καθόλου. Αναλυτικά, το 59% ανέφερε «ελάχιστα έως καθόλου», το 13% «λίγο», το 16% μέτρια, ενώ το 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». Αντίθετα, μόλις το 7% έμεινε ικανοποιημένο από τη διαχείρισή της (2% «πολύ» και 5% «αρκετά»). 

6 στους 10 Έλληνες συμφωνούν με τον εξοπλιστικό πρόγραμμα

Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες (59%) στη δημοσκόπηση συμφωνούν με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας έναντι 35% που διαφωνεί και ένα ποσοστό 6% που δηλώνει «ΔΓ/ΔΑ». 

Αναλυτικά, το 41% δηλώνει «σίγουρα συμφωνώ», το 18% «μάλλον συμφωνώ», το 21% «σίγουρα διαφωνώ» και το 14% «μάλλον διαφωνώ».