Δημόσιο: 20.000 προσλήψεις το 2019/20

Δημόσιο: 20.000 προσλήψεις το 2019/20

Σχεδόν 20.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέχρι τα τέλη του 2020 προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως προέκυψε από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε χτες στο συμβούλιο τους υπηρετούντες υπαλλήλους, τις αποχωρήσεις την τελευταία διετία και την εκτίμηση για τις αποχωρήσεις του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την καταγραφή των αναγκών για προσλήψεις όλων των Υπουργείων για το 2020, ενώ έγινε ειδική αναφορά για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός υπηρετούντων στο Δημόσιο -τακτικό και έκτακτο προσωπικό- όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδας της Απογραφής καθώς και αποχωρήσεις ετών 2018-2019 ανέρχεται περίπου σε 20.000.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο υπολογίζουν ότι εντός του ερχόμενου έτους θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση από το δημόσιο άλλοι 10.000 εργαζόμενοι. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χτες στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, για τις ήδη δρομολογημένες προσλήψεις, οι οποίες εμπίπτουν στον κανόνα 1 προς 1 και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός του ερχόμενου έτους, ο αριθμός φτάνει τις 18.000. Επιπλέον του κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων υπολογίζονται και 1.700 προσλήψεις για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2020, ανέφερε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτημάτων από το σύνολο των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες εντός των τιθέμενων δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε επίσης το υπουργικό συμβούλιο για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στα εξής:

- Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο δρομολογείται η σύνδεση κινητικότητας και προσλήψεων για αποτελεσματικότερη στελέχωση

- Άμεση αναμόρφωση του ν. 2190/1994 προκειμένου πλην της αντικειμενικότητας να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στις διαδικασίες προσλήψεων

- Την κατάργηση των εξαιρέσεων από την έγκριση της ΠΥΣ 33/2006 για την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εφόσον η δαπάνη για τις αποδοχές αυτών επιβαρύνει εξ' ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό ή καλύπτεται από επιχορήγηση του φορέα από τον κρατικό προϋπολογισμό, διάταξη που ήδη ψηφίστηκε στον ν.4635/2019.

Τ. Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα οι τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας

Τις επικείμενες προσλήψεις στο δημόσιου, που συζητήθηκαν κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, σχολίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πανικοβάλατε τον κόσμο ότι θα προσλάβουμε ποιος ξέρει πόσους και θα πέσουμε έξω», είπε χαριτολογώντας ο υπουργός, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα έτη 2018 και 2019 θα έχουν αποχωρήσει 20.300 μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας και τα κοινωνικά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που «υλοποιούνται ισοσταθμίζοντας τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φύγει από το δημόσιο αυτή τη διετία».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ακόμα ότι στις 19.700 προσλήψεις που θα γίνουν περιλαμβάνονται εκείνες που είχαν ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών που ήδη έχουν γίνει επί διακυβέρνησης ΝΔ, καθώς και οι 1.700 που θα γίνουν στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Επίσης εκτός από αυτές, υπάρχουν μια σειρά προσλήψεις που έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα ότι είναι έξω από του κανόνα ένα προς ένα, διότι πληρώνονται από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, οι 4.500 στην ειδική αγωγή (…) καθώς και ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών που πρέπει να προσληφθούν» για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν μέσα στα σχολεία, πρόσθεσε.