Διαρκής «μάχη» για να θωρακιστεί το σύστημα ηλεκτρισμού από την πυρκαγιά

Διαρκής «μάχη» για να θωρακιστεί το σύστημα ηλεκτρισμού από την πυρκαγιά

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακιστεί το σύστημα ηλεκτρισμού  που τροφοδοτεί τον Άγιο Στέφανο και άλλες περιοχές, το οποίο απειλείται από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, αποφασίστηκε σε  έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ, με τους Κ. Σκρέκα, Α. Σκέρτσο, Στ. Πέτσα. Σχέδιο με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, έχει έτοιμο ο ΑΔΜΗΕ.

Προβληματισμό εμπνέει το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, ωστόσο θετική εξέλιξη  για την ηλεκτροδότηση των καταναλωτών είναι η επαναλειτουργία του κυκλώματος Λάρυμνας 400 kV μετά την προσωρινή διαταραχή που προκάλεσε η διασταύρωση των γραμμών Υπερυψηλής Τάσης με την πυρκαγιά.

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να θωρακιστούν κατά το δυνατόν τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συστήματος, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αττική έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας σοβαρές υποδομές του, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στους καταναλωτές να εξαρτώνται πλέον από την πορεία της φωτιάς.

«Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα», ανέφερε νωρίτερα ο ΑΔΜΗΕ

Και εξήγησε ότι έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών. Για αυτές τις περικοπές θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του συστήματος και την όσο το δυνατόν  ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Στην πράξη τίθεται σε εφαρμογή το ύστατο μέσο που είχε στην διάθεσή της η ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων, αυτό των κυλιόμενων περικοπών ρεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς η πυρκαγιά έχει πλήξει σημαντικές υποδομές με αποτέλεσμα το σύστημα να μην μπορεί να σηκώσει όλη τη ζήτηση που υπάρχει.