«Δεύτερη ευκαιρία» για κόκκινα δάνεια στον πτωχευτικό κώδικα
Χρ. Σταϊκούρας

«Δεύτερη ευκαιρία» για κόκκινα δάνεια στον πτωχευτικό κώδικα

«Δεύτερη ευκαιρία» με τον νέο πτωχευτικό κώδικα θα έχουν όσοι δεν ρύθμισαν με το υφιστάμενο καθεστώς το κόκκινο δάνειο τους, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι μπαίνει ειδικός διαχειριστής στη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ενώ 131.808 πολίτες  θα μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα, μέχρι στιγμής έχουν μπει 65.393. «Δηλαδή ένας στους δύο πολίτες δεν έχει κάνει καν χρήση», σημείωσε χαρακτηριστικά και μάλιστα εξήγησε τους λόγους που ορισμένα δάνεια δεν έχουν ρυθμιστεί.

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε, 22.000 από όσους εισήλθαν στην πλατφόρμα αρνούνται να δώσουν έγκριση για  την άρση του απορρήτου τους, την στιγμή που το 1/3  δηλώνει  άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που έχει πάρει το δάνειο, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο που δεν έχει τα κριτήρια που έχουν τεθεί. «Ουσιαστικά μέχρι τώρα περίπου 2.000 προχώρησαν τη διαδικασία και αξιολογούνται για να μπουν στο νέο καθεστώς, που θα τεθεί σε ισχύ», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. 

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα έρθει μέχρι την άνοιξη και ο στόχος του θα είναι αφενός να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και αφετέρου να ενταχθούν σε μια ρύθμιση όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη. 

ΛΑΡΚΟ: Μπαίνει ειδικός διαχειριστής 

Ως δραματική περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία που εισήχθη χθες στη Βουλή. «Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, με την οποία επιδιώκουμε την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε εξηγώντας ότι το Δημόσιο έβαλε άλλα 35 εκ. ευρώ για να μην χρεοκοπήσει η εταιρεία. Επιβεβαίωσε ότι  ο ειδικός διαχειριστής θα μειώσει το κόστος των αμοιβών κατά 25%, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται σε περίπου 12 μήνες. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η ΛΑΡΚΟ μπαίνει κάθε μήνα μέσα και ακόμα και αν διαγράφονταν οι ζημιές πάλι δεν θα ήταν βιώσιμη. «Το 2019 ήταν χειρότερη η κατάσταση με τα χρέη να ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο 49, 5 εκατ. ευρώ για το θέμα των αερίων του θερμοκηπίου.

Το μπάχαλο, δε, που επικρατεί στην εταιρεία αποτυπώνεται από το γεγονός ότι «ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας δημοσιευμένος είναι το 2014, δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα της ΛΑΡΚΟ είναι μηδέν και η εταιρεία ενοχοποιείται για τη σοβαρή ρύπανση της ευρύτερης περιοχής».