Βομβαρδισμένος τόπος τα Εξάρχεια - 13 συλλήψεις και 3 τραυματίες

Βομβαρδισμένος τόπος τα Εξάρχεια - 13 συλλήψεις και 3 τραυματίες

Σε 66 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις προχώρησε εχθές η αστυνομία, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, στο πλαίσιο των πορειών για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από τους 13 συλληφθέντες, τρεις είναι ανήλικοι και δύο είναι αλλοδαποί. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις ανήλικοι είναι 17χρονοι και συνελήφθησαν για τα επεισόδια στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, συνελήφθησαν 10 άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας. «Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί κάναμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και κάναμε συλλήψεις. Το θέμα είναι όταν βγαίνουν οι χειροπέδες οι δικές μας η δικαιοσύνη τι κάνει. Δεν έχω δει κανέναν να τιμωρείται στα 28 χρόνια υπηρεσίας που έχω», δήλωσε ο κ. Μπαλάσκας στο Θέμα 104,6.

Για ένα τρομακτικό σκηνικό έκανε λόγο, μιλώντας στο Θέμα FM, ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τα Εξάρχεια την επόμενη ημέρα «ρημαγμένη πόλη» και «εμπόλεμη ζώνη»

«Κουκουλοφόροι αφού έγιναν τα επεισόδια που έδειξαν οι τηλεοράσεις, μπήκαν σε ταράτσες ενώ έχουν σπάσει και πόρτες από διαμερίσματα. Ανέβαιναν στις ταράτσες για να ρίξουν μολότοφ. Αυτό έχει εμφανιστεί το 2014 για πρώτη φορά αλλά από τότε δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» δήλωσε. 

Περιγράφοντας την επόμενη ημέρα καθώς είναι κάτοικος Εξαρχείων ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων έκανε λόγο για «πολλά αυτοκίνητα καμένα» μιλώντας για «ρημαγμένη πόλη» και «εμπόλεμη ζώνη». «Μαυρισμένα τα πάντα, σπασμένα πεζοδρόμια, πέτρες από νεοκλασσικά που είχαν εγκαταλειφθεί. Κυκλοφορούσαν ακόμα και με τροχούς και έκοβαν τσίγκους για να τους χρησιμοποιήσουν στα οδοφράγματα» είπε ο κ. Αποστολόπουλος.

«Να μας πει κάποιος γιατί δεν μπαίνουν δυνάμεις της αστυνομίας στην πλατεία Εξαρχείων. Τι είναι η πλατεία; Πανεπιστημιακό άσυλο ισχύει και εκεί;» αναρωτήθηκε.

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια

Εξάρχεια 1

Εξάρχεια 2

Εξάρχεια 3

Εξάρχεια 4

Εξάρχεια 5

Εξάρχεια 6

Εξάρχεια 7

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου, ενώ το βράδυ η περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Η αστυνομία μέχρι αργά το βράδυ προσπάθησε επανειλημμένα με τις δυο «Αύρες» να ρίξει τα οδοφράγματα στις οδούς Στουρναρη και Τοσίτσα και να διαλύσει τις ομάδες κουκουλοφόρων. Σε κάθε τους προσπάθεια, οι «Αύρες» της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκαν «βροχή» από μολότοφ.

Εξάρχεια επεισόδια

Εξάρχεια επεισόδια 2

Εξάρχεια επεισόδια 3

Εξάρχεια επεισόδια 4

Εξάρχεια επεισόδια 5

Εξάρχεια επεισόδια 6