Στην Πάτρα το δέκατο κρούσμα κορονοϊού

Στην Πάτρα το δέκατο κρούσμα κορονοϊού

Δέκατο κρούσμα επιβεβαιώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου άνδρα, του ένατου κρούσματος που επιβεβαιώθηκε χθες στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύζυγος ήταν μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, εμφανίζει ήπια συμπτώματα και η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται, ενώ μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον κορονοϊό. Επίσης, αρνητικές έχουν βγει οι εξετάσεις που έγιναν στην κόρη του ζευγαριού.

Να σημειωθεί ότι ο 66χρονος σύζυγος, νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία -σε σταθερή κατάσταση- στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Ο ασθενής μέχρι στιγμής δεν έχει διασωληνωθεί.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε εχθές το υπουργείο Υγείας, πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε το κλείσιμο για 48 ώρες των σχολείων και η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν κοινωνικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο ως μια κίνηση αρχικά διερευνητική, καθώς ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να θα επιτρέψει την επιβεβαίωση των κρουσμάτων που αυτή τη στιγμή ελέγχονται, αλλά και την περαιτέρω ιχνηλάτηση των περιστατικών που θα προκύψουν θετικά, ώστε να διερευνηθεί η αρχική προέλευση της μόλυνσης και να βρεθούν τα επόμενα βήματα μετάδοσης του ιού.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα αποφασισθούν και πιθανά πρόσθετα μέτρα, εάν κριθεί αναγκαίο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για μια αποτελεσματικότερη αντίδραση.

Ο στόχος είναι να παραμείνει η μετάδοση του ιού σε επίπεδο ομάδας και στην περίπτωση που έχει ξεφύγει στην τοπική κοινωνία, να επιστρέψει και πάλι στο επίπεδο της ομάδας, για να μην αυξηθεί ο αριθμός των εστιών. Μόνο που για τη δεύτερη περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να επεκταθούν πέρα από το διήμερο, τουλάχιστον κατά 14 ημέρες.

Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία αναφοράς ξεκινά η διαμόρφωση χώρων για την αποφυγή της επαφής των πιθανών κρουσμάτων με τους λοιπούς ασθενείς ή συνοδούς που περιμένουν να εξεταστούν στις εφημερίες ή στα τακτικά ιατρεία ή ήδη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αυτά.