Δάνεια και όχι επιχορηγήσεις προτείνουν Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία
Bloomberg για Γαλλογερμανικό ταμείο ανάκαμψης

Δάνεια και όχι επιχορηγήσεις προτείνουν Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία

Σε κοινή τους επιστολή Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία προτείνουν ένα προσωρινό ταμείο με χρονική διάρκεια δύο ετών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Οι χώρες αυτές αντιτίθενται στην Γαλλογερμανική πρόταση καθώς όπως υποστηρίζουν οδηγεί έμμεσα στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Όπως αναφέρουν δέχονται την ανάγκη στήριξης των οικονομιών που βρίσκονται σε δυσχέρεια μέσω δανείων με χαλαρούς όρους ωστόσο δεν μπορούν να δεχθούν σε καμία περίπτωση ένα ταμείο που οδηγούσε σε διαμοιρασμό του χρέους και σε αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει να συσταθεί ένα προσωρινό ταμείο εκτάκτου ανάγκης, 2ετους διάρκειας, το οποίο θα χορηγεί δάνεια στις χώρες που τα έχουν ανάγκη με βάση συγκεκριμένες εκτιμήσεις γι’ αυτές και θα στοχεύει στους κλάδους οι οποίοι έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν προ ημερών η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία αντί για δάνεια προβλέπει επιχορηγήσεις προς τις πληγείσες χώρες 500 δις ευρώ. 

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς υπερασπίστηκε εκ νέου στη Bild την κατάθεση μιας εναλλακτικής πρότασης μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. «Υπάρχουν 27 χώρες στο τραπέζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως σωστό να έχουν γνώμη και οι άλλες χώρες», τόνισε και πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα δυσανασχετήσει.

«Δεν νομίζω ότι έχω εξοργίσει πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ. Αντίθετα, υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία νομίζω ότι έχει σχεδιαστεί σωστά υπό την καθοδήγηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», όπως είπε.