7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Δ. Σαρηγιάννης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα των σχολείων, πλην της 3ης Λυκείου

Δ. Σαρηγιάννης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα των σχολείων, πλην της 3ης Λυκείου

Την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα, πλην της τρίτης λυκείου, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε επίσης ότι το δίλημμα για το σχεδόν πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι Πάσχα ή καλοκαίρι, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για άμεσο μεγαλύτερο άνοιγμα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό "όπλο" που λέγεται self-test που λειτουργεί καλά. Είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι και θέμα ανάγκης για την 3η Λυκείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι επόμενες τάξεις των σχολείων θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα».  

«Μετά το Πάσχα, μέσα Μαΐου, αν δεν το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δε θα έχουμε ακόμα ικανό βαθμό αποκλιμάκωσης, εκεί μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα flare up (έξαρση). Ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού», υπογράμμισε. 

«Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου»

«Θα έχουμε συνέχιση της αύξησης προφανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου, με δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ευελπιστώ εγώ προσωπικά, να λειτουργήσουμε καλά… Αυτό το στοίχημα με τα slef-test, και λέω  στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κλπ. Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και –επικουρικά μόνο– να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί», επισήμανε. 

Όπως διευκρίνισε, «μιλάμε για μια αύξηση που δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση». 

Το «κλειδί» του self test 

Αναφορικά με τα self-test, σημείωσε ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς. Το ‘’κλειδί’’ για να ‘’πιάσει’’ τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα». 

«Αυτό θέλουμε να δούμε με τo σελφ-τεστ, ξαφνικά να εμφανίζονται 8.000 με 10.000 με ιικό φορτίο, αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή σε πρόωρα στάδια ασυμπτωματολογίας. 20% γύρω θα είναι πλήρως ασυμπτωματικοί, αλλά θα μπορούν να μεταδώσουν», εξήγησε.