CNBC: Η Ρωσία είναι εκτεθειμένη σε μια ιστορική χρεοκοπία

CNBC: Η Ρωσία είναι εκτεθειμένη σε μια ιστορική χρεοκοπία

Εντείνουν τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία οι ΗΠΑ καθώς ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν την εξαίρεση που επιτρέπει στη Μόσχα να μην πληρώνει τους κατόχους των κρατικών της ομολόγων. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, μέχρι σήμερα, δινόταν η δυνατότητα στη Ρωσία να επεξεργάζεται πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση. Πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικάνικου ΥΠΟΙΚ δεν θα δοθεί νέα παράταση και καθίσταται αναπόφευκτη η αθέτηση πληρωμών.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο την Παρασκευή η Ρωσία είχε επισπεύσει τις πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα - ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια - μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία λήξης. To Reuters και η WSJ μεταδίδουν ότι το ρωσικό ΥΠΟΙΚ είχε ήδη μεταφέρει κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές αλλά υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα 400 εκατ. δολαρίων που αναμένεται στα τέλη του Ιουλίου.

Σε περίπτωση μη πληρωμής, η Ρωσία θα λάβει περίοδο χάριτος 30 ημερών προτού δηλωθεί πιθανότατα ως αθέτηση υποχρέωσης. Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα από την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.

Ρωσία: Θα πληρώνουμε το εξωτερικό μας χρέος σε ρούβλια

Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια, το οποίο μπορεί να μετατραπεί στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων αργότερα, δηλώνει από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η περίοδος χάριτος που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στη Μόσχα να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος με αυτόν τον τρόπο έληξε σήμερα.

"Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα κοινό με (την χρεοκοπία) του 1998 όταν η Ρωσία δεν είχε κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και προθυμία πληρωμής", ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σινουάλοφ.

Αχαρτογράφητα νερά

«Μπαίνουμε σε κάποια άγνωστη περιοχή... θα βλέπουμε το αποτέλεσμα για χρόνια» τονίζει ο Άνταμ Σολόφσκι, συνεργάτης του Financial Industry Group της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Reed Smith. Όπως διευκρινίζει, η κατάσταση της Ρωσίας δεν μοιάζει με τη συνηθισμένη διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας, στην οποία, καθώς μια χώρα πλησιάζει σε χρεοκοπία, αναδιαρθρώνει τα ομόλογά της με διεθνείς επενδυτές.

Κάτι τέτοιο «σημαίνει χωρίς κεφάλαιο, καμία επένδυση και καμία ανάπτυξη. Χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, διαρροή κεφαλαίων και εγκεφάλων. Οι Ρώσοι θα είναι φτωχότεροι για πολύ καιρό ακόμα εξαιτίας του Πούτιν», υπογραμμίζει ο Τίμοθι Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management. Ο ίδιος θεωρεί θέμα χρόνου τη χρεοκοπία της χώρας, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ταπεινωτικό για τον Πούτιν, ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και πως το καθεστώς της υπερδύναμης αυτής θα υποβιβαζόταν σε επίπεδο παρόμοιο με τη Β. Κορέα.

Για επ' αόριστον ισχύ των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάνει λόγο η Αγκάθα Ντεμερέ, διευθύντρια παγκόσμιων προβλέψεων στο The Economist Intelligence Unit, καθώς, όπως τονίζει, ο ψευδής χαρακτηρισμός της εισβολής από το Κρεμλίνο ως προσπάθεια αποναζιστικοποίησης της περιοχής, σημαίνει ότι δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί.