Χρηματοδότηση υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο με 600 δισ. δολάρια η απάντηση των G7 στην Κίνα

Χρηματοδότηση υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο με 600 δισ. δολάρια η απάντηση των G7 στην Κίνα

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συγκεντρώσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους σε διάστημα πέντε ετών για να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας των G7, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του έργου πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας «Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου» (One Belt One Road), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G7 στη Βαυαρία, στόχος είναι η κινητοποίηση συνολικών πόρων ύψους 600 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027. Ήδη κάποιοι από τους ηγέτες των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου έχουν αποκαλύψει τις δικές τους ξεχωριστές πρωτοβουλίες.

Ανησυχώντας ολοένα και περισσότερο για την Κίνα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κατέθεσαν για πρώτη φορά σχέδια για το έργο πέρυσι και το λανσάρουν επίσημα τώρα υπό τον τίτλο, «Συνεργασία για την Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις», εγκαταλείποντας την ονομασία «Ξαναχτίζουμε Καλύτερο Κόσμο» (Build Back Better World), που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκαλύψει πολλά συγκεκριμένα έργα σε μια εκδήλωση των G7, όπου θα μετέχουν οι ηγέτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Θα δεσμευθούν να επικεντρωθούν σε έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, της ισότητας των φύλων και της ψηφιακής υποδομής. Απών πάντως θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία έχει ενταχθεί επίσημα στο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών.

«Ο πρόεδρος δεν σκέφτεται ότι πρέπει να ξοδέψουμε δολάρια για κάθε δολάριο της Κίνας... αν και αν αθροίσουμε τι πρόκειται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ και οι εταίροι της G7, πλησιάζει πολύ τον αριθμό», δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Τα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν μέσω επιχορηγήσεων και ομοσπονδιακών κεφαλαίων και μέσω επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να έρθουν από τράπεζες ανάπτυξης, αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλες πηγές.

Το σχέδιο «Belt and Road» της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2013, περιλαμβάνει αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες σε περισσότερες από 100 χώρες, με μια σειρά έργων, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται σιδηρόδρομοι, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι το σχέδιο του Σι να δημιουργήσει μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» έχει προσφέρει ελάχιστα απτά οφέλη για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με κορυφαίες θέσεις εργασίας σε Κινέζους εργαζόμενους, ενώ αυξάνει τα ποσοστά καταναγκαστικής και παιδικής εργασίας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να τονίσει στους ηγέτες των Επτά, την σημασία κατασκευής πολλών εμβληματικών έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου ηλιακής ενέργειας ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Αγκόλα με την υποστήριξη του υπουργείου Εμπορίου, της τράπεζας Εισαγωγών-Εξαγωγών των ΗΠΑ, της αμερικανικής εταιρείας AfricaGlobal Schaffer και της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης έργων Sun Africa.

Μαζί με τα μέλη της G7 και την ΕΕ, η Ουάσινγκτον θα παράσχει επίσης τεχνική βοήθεια 3,3 εκ. δολαρίων στο Institut Pasteur de Dakar στη Σενεγάλη, καθώς αναπτύσσει μια ευέλικτη μονάδα παραγωγής πολλαπλών εμβολίων σε βιομηχανική κλίμακα στη χώρα, που θα μπορούσε να παράγει εμβόλια για τον κορονοϊό.

Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAD) θα δεσμεύσει επίσης έως και 50 εκ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο νέο παγκόσμιο Ταμείο Κινήτρων Παιδικής Φροντίδας της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχει στόχο να καλύψει το κενό που υπάρχει στην υποδομή παιδικής μέριμνας.