Χρ. Σταϊκούρας: Σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Χρ. Σταϊκούρας: Σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Στην επόμενη μέρα και τα βήματα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι θα παρθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων που αφορά η απόφαση του ΣτΕ.

«Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις», υπογράμμισε διαψεύδοντας τα σενάρια που διακινούνται κατά καιρούς για μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. «Η ζωή έχει δείξει ότι πολλά από τα σενάρια που - κατά καιρούς- διακινούνται, τελικά, πέφτουν έξω», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το αν έχουν βάση τα σενάρια για κούρεμα του οφειλόμενου ποσού και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι Έλληνες συνταξιούχοι.

Για το ενδεχόμενο πληρωμής των αναδρομικών σε δόσεις ή εφάπαξ με κούρεμα στα ποσά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι κάτι που ακόμα συζητείται και θα γίνουν ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατόν, μόλις ξεκαθαρίσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος.

Για τις στοχευμένες πρωτοβουλίες  σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης θα ληφθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη και τόνισε ότι «οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία» για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων, κάνοντας λόγο για «ένα συνδυαστικό πακέτο».

Υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων μέσω του προγράμματος «γέφυρα», αφορά σε όλους τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία με επιδότηση έως το 90% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται και η πρώτη εισροή κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Sure.

Επίσης για την προκαταβολή φόρου είπε πως νομοθετείται αύριο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτιμά η ΑΑΔΕ ότι θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, ενώ για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης και θα πληρωθούν σε 12 δόσεις άτοκες το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο είπε πως η ρύθμιση αυτή θα έρθει το Σεπτέμβριο.