Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή η μείωση ενοικίων και σε επιχειρήσεις που ανοίγουν τον Ιούνιο

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή η μείωση ενοικίων και σε επιχειρήσεις που ανοίγουν τον Ιούνιο

Την πιθανότητα να ισχύσει το μέτρο μείωσης των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και σε όσες θα ανοίξουν στο τέλος Μαΐου ή και τον Ιούνιο, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει μεταξύ δύο ιδιωτών. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN ο υπουργός Οικονομικών, συμπήρωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να ισορροπήσει η οικονομία και σε αυτό το πλαίσιο οι ιδιώτες (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές) πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για τα συμβόλαια. Ενώ, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισπράττουν, με κυβερνητική απόφαση, μειωμένα ενοίκια, δήλωσε πως η Πολιτεία θα αναλάβει μέρος του βάρους και το μέτρο θα ισχύσει έως το τέλος του έτους.

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε την 3η φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, από το τέλος Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, περιλαμβάνοντας σε αυτήν την ενίσχυση της απασχόλησης (μέσω και του προγράμματος SURE), τη δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ίσως και με μεγαλύτερο ποσό, όπως ανέφερε, καθώς και τις πρωτοβουλίες περιορισμένου χρονικού διαστήματος για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα ή αναμένεται πως πληγούν μέσα στην θερινή περίοδο.

Στήριξη στο εποχικό τουρισμό εφόσον ανοίξει

Με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα βοηθηθεί από την Πολιτεία ο εποχικός τουρισμός, εφόσον ανοίξει δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι πρωτοβουλίες γενικά για τον τουρισμό, αλλά και συγκεκριμένες προβλέψεις ειδικά για τους εργαζόμενους του εποχικού τουρισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε παρέμβαση ξενοδόχου από την Τήλο, ανέφερε ότι οι περιπτώσεις των νησιών με λιγότερους από 1.000 κατοίκους αποτελούν ειδική περίπτωση που θα αξιολογηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει «δημοσκόπηση» της εκπομπής που καταδείκνυε απαισιοδοξία της πλειονότητας των πολιτών για την οικονομία, ο υπουργός δήλωσε πως «υπάρχει προβληματισμός για το άγνωστο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των πολιτών και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε το καλύτερο δυνατόν». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η ανεργία θα αυξηθεί, η οικονομία θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση, το χρέος θα αυξηθεί, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί», ωστόσο επεσήμανε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η ύφεση θα είναι μεν βαθιά, αλλά παροδική.