Χονγκ Κονγκ: Με μαχαίρι επιτέθηκε Κινέζος εναντίον διαδηλωτών

Χονγκ Κονγκ: Με μαχαίρι επιτέθηκε Κινέζος εναντίον διαδηλωτών

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ένας άνδρας που μιλούσε μανδαρινικά (η πλέον ομιλούμενη γλώσσα στην ηπειρωτική Κίνα) έβγαλε ένα μαχαίρι στο τέλος διαπληκτισμού με τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ τραυματίζοντας τέσσερις εκ των οποίων δύο αρκετά σοβαρά κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συνεχίστηκαν και σήμερα.

Η συμπλοκή ξέσπασε μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο στο Τάικου Σινγκ, μια μεσοαστική γειτονιά του Χονγκ Κονγκ, όπου διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας είχαν συγκεντρωθεί εκεί για αρκετές ώρες. Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. 

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν τον Άντριου Τσίου, σύμβουλο της συνοικίας Τάικου Σινγκ και σημαίνον πρόσωπο των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας, με το αυτί του να έχει σχεδόν κοπεί και έναν δεύτερο άνδρα, χωρίς τις αισθήσεις του, να βρίσκεται στο έδαφος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ οι περαστικοί προσπαθούσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Κάρι Λαμ κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής από τους διαδηλωτές θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για συναντήσεις με τους αξιωματούχους του ΚΚ οι οποίοι σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times σκέφτονται την αντικατάσταση της. 

Το Χονγκ Κονγκ βιώνει από τις αρχές Ιουνίου, σχεδόν καθημερινά όλο και πιο βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου στις υποθέσεις του εδάφους και να απαιτούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ήδη αποδυναμωμένη από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, η οικονομία του χρηματοπιστωτικού αυτού κέντρου πλήττεται από την μακρά πολιτική κρίση, τη χειρότερη στο Χονγκ Κονγκ.