Χιλή: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς - 300 συλλήψεις, 73 τραυματίες

Χιλή: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς - 300 συλλήψεις, 73 τραυματίες

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ως τα ξημερώματα σήμερα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στη Χιλή, με πολλά οδοφράγματα και λεηλατημένα καταστήματα στο Σαντιάγο. Σχεδόν 300 άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Χώρας, ενώ πολλές άλλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί για τον Μάρτιο, με τις αρχές να φοβούνται μία σημαντική αναζωπύρωση της βίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην Πλάσα ντε Ιτάλια στο Σαντιάγο για την πρώτη διαδήλωση μετά τις θερινές διακοπές στους Αντίποδες. Διαδηλωτές με κουκούλα συγκρούσθηκαν με την αστυνομία στις οδούς που γειτνιάζουν με την «Πλατεία της Αξιοπρέπειας», όπως έχουν ξαναβαπτίσει οι διαδηλωτές το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, που συγκλονίζουν επί τέσσερις μήνες τη χώρα στη χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα από το 1990, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κι Ασφάλειας Γκονσάλο Μπλούμελ 283 άνθρωποι συνελήφθησαν και 73 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. «Υπήρξε απόλυτη κι ωμή βία. Αυτές οι βιαιοπραγίες δεν έχουν να κάνουν το παραμικρό με τις κοινωνικές διεκδικήσεις», πρόσθεσε.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλα τέσσερα προάστια της πρωτεύουσας, με οδοφράγματα σε σημαντικές αρτηρίες, ενώ περί τις 22.00 διακόπηκαν οι συγκοινωνίες και το μετρό σε όλην την πρωτεύουσα για προληπτικούς λόγους έως τις πρωϊνές ώρες.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις πρωϊνές ώρες και με την ίδια πληθώρα βίαιων επεισοδίων και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο, ή την Κονσεπσιόν.