Χατζηδάκης: Ενθαρρύνουμε τα μπόνους απόδοσης και τα stock options στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Χατζηδάκης: Ενθαρρύνουμε τα μπόνους απόδοσης και τα stock options στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Την επιχειρηματικότητα όπου κερδίζουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες, όπως το παράδειγμα της Viva Wallet, ως το μοντέλο που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, ανέδειξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την επίσκεψή του στην εταιρεία.

Χαρακτήρισε τη Viva Wallet ως παράδειγμα επιχείρησης, καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν όχι μόνο υψηλούς μισθούς σε σχέση με το μέσο όρο, αλλά και bonus απόδοσης εάν επιτύχουν τους στόχους τους. «Επιπροσθέτως, το 1/3 των εργαζομένων συμμετέχουν σε πρόγραμμα stock options, μέσω του οποίου καθίστανται και οι ίδιοι μέτοχοι της επιχείρησης και συνδέονται ακόμα περισσότερο με την προοπτική και το μέλλον της», ανέφερε ο υπουργός, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πολλαπλασιαστούν τέτοιες επιχειρήσεις, επ' ωφελεία των εργαζομένων, των εργοδοτών, της ελληνικής οικονομίας συνολικά. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan εξαγόρασε το 49% της Viva Wallet, γεγονός το οποίο αποτελεί μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας.

Η διοίκηση της Viva Wallet παρουσίασε στον κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, ο οποίος συνόδευε τον υπουργό, το αναπτυξιακό της πλάνο, στο πλαίσιο του οποίου το προσωπικό της θα αυξηθεί από 640 άτομα σε 1.800 το τέλος του 2023, καθώς η εταιρεία επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς τις δραστηριότητές της  σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ανέλυσε επίσης το εργασιακό μοντέλο της Viva Wallet και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος stock options, το οποίο αποτελεί μακροπρόθεσμο «εργαλείο» κινητροδότησης που συνδυάζεται με μπόνους απόδοσης, στη βάση συγκεκριμένης στοχοθεσίας.

Ο κ. Πρωτοψάλτης από την πλευρά του παρουσίασε στη διοικητική ομάδα της εταιρείας τη Μονάδα Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ και τις δυνατότητες που έχει για την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και ιδιαίτερα νέων με ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίοι θα έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία ο Οργανισμός, με ψηφιακούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon, η Cisco και Microsoft.