Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, ψηλά οι νοσηλείες στις εντατικές
Εκθεση ECDC

Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, ψηλά οι νοσηλείες στις εντατικές

Τα δύο πρόσωπα της πορείας που παρουσιάζει η πανδημία στην χώρα καταγράφει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC. Στο μέτωπο του δείκτη θετικότητας των τεστ Covid-19, πλέον η Ελλάδα χρωματίζεται με πράσινο, αφού αυτός έχει πέσει κάτω του 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Στο μέτωπο ωστόσο των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά, αποτυπώνοντας τις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται και στην έκθεση του ECDC, ο δείκτης των περιστατικών που εισάγονται σε εντατική βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο 1,8 ανά 100.000 πληθυσμού. Ταυτόχρονα η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν αυξητικές τάσεις στην ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών με COVID-19, και ενώ η διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ είναι αναλογικά μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Στην έκθεση για την προτελευταία εβδομάδα του έτους, το ECDC, καταγράφει στη χώρα μας τον 14ήμερο δείκτη κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να βρίσκεται στο 145,5, διατηρώντας την Ελλάδα στην κατηγορία του ύψιστου κινδύνου (το όριο για να περάσει μια χώρα στην τελευταία αυτή κατηγορία είναι πάνω από 120) και ο δείκτης θανάτου στους 109 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν το όριο είναι μόλις 10. Ακόμη όμως και ο δείκτης θετικότητας των τεστ - που έβαλε τη χώρα μας στο "πράσινο" για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό- έχει πέσει στο 3,3%, όταν το αποδεκτό όριο είναι 3%.

Στην Ευρώπη συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 14 ημέρες και ανά 100.000 πληθυσμού κυμάνθηκε αυτή τη φορά από 45-1376 νέα κρούσματα με μέσο όρο τα 411, παρουσιάζοντας σταθερότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με φθίνουσα πορεία μόνο σε 16 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυξημένα είναι και τα ποσοστά των ατόμων άνω των 65 ετών που πλήττονται από τον ιό, σε 24 χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας.

Σε ότι αφορά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, η χώρα μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1,8, δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,3 ασθενών ανά 100.000 πληθυσμού, δείχνοντας την πληρότητα στις ΜΕΘ οι οποίες δεν μπορούν να αποσυμφορηθούν εύκολα, εξαιτίας της μακρόχρονης θεραπείας που απαιτείται. Ο μέσος όρος της Ευρώπης, αντιστοιχεί στο 77% της μέγιστης πληρότητας στις ΜΕΘ που έχει παρατηρηθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Οι συγκεντρωτικές εβδομαδιαίες εισαγωγές σε ΜΕΘ βάσει δεδομένων από 15 χώρες ήταν 3,8 νέες εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού, που φτάνει το 45% του μέγιστου ποσοστού μέχρι σήμερα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παραμένουν επίσης υψηλά και τα επίπεδα νοσηλείας στη χώρα, ακόμη και σε απλές κλίνες και όχι μόνο σε ΜΕΘ.

Θνησιμότητα

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό θνησιμότητας, σε εύρος 14 ημερών, το ECDC κατέγραψε μέσο όρο 103,2 (όταν κυμαίνεται στις χώρες μεταξύ 2,8-533,4 και στην Ελλάδα στο 109 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Το ποσοστό ήταν σταθερό για τέσσερις εβδομάδες.