Χ. Γώγος: Μας ανησυχεί η μη μείωση των κρουσμάτων στην Αττική

Χ. Γώγος: Μας ανησυχεί η μη μείωση των κρουσμάτων στην Αττική

Την ανησυχία των ειδικών για την σταθερότητα που επιδεικνύει η καταγραφή των αυξημένων κρουσμάτων στην Αττική εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος εκτιμώντας ότι η κατάσταση με τη διάδοση του κορονοϊού είναι «μεταξύ κίτρινου και πορτοκαλί». «Δεν βλέπουμε αύξηση, αλλά ούτε μείωση», σημείωσε.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ανέφερε χαρακτηριστικά «Φυσικά μας απασχολεί ιδιαίτερα» το γεγονός ότι συνεχίζονται να καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί στην Αττική λέγοντας ότι «είναι καιρός να δούμε πια την επίδραση των μέτρων. Γι' αυτό βλέπετε μια επίταση της επιτήρησης των μέτρων. Περιμένουμε πως θα μαζευτεί το πράγμα με τους εκτεταμένους ελέγχους».

Όσον αφορά τους μετανάστες και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στις ομάδες αυτές αρχικά σημείωσε ότι «δεν είναι τοπικό το πρόβλημα για την Αττική» προσθέτοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι με περισσότερα τεστ. Θα βοηθήσει και η απομόνωση ασυμπτωματικών σε δομές καραντίνας που γίνεται».

«Μπορεί να χρειαστούμε να φορέσουμε μάσκες έξω. Υπάρχουν μέτρα μέχρι το lockdown. Η μάσκα μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και χωρίς πρόβλημα. Στους εξωτερικούς χώρους δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει. Οποιοδήποτε μέτρο προστίθεται όπως τα μαγαζιά να κλείνουν νωρίτερα είναι ένα μαξιλάρι μέτρων που προσεγγίζει το lockdown»

Κληθείς να σχολιάσει το φιάσκο με τα τεστ για το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff ο κ. Γώγος είπε ότι «τα μοριακά τεστ είναι αξιόπιστα. Το αποτέλεσμά τους όμως έχει να κάνει με ένα προσωπικό εκπαιδευμένο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερεκτιμήθηκε το φορτίο. Κάποιο πρόβλημα υπήρξε στη διαδικασία. Πρέπει να πιστοποιηθούν τα εργαστήρια».

Ειδικά, δε, για τα rapid test είπε ότι «είναι πολύ καλό εργαλείο, έχουν πολύ καλή λειτουργικότητα. Έχει ένα θέμα η ευαισθησία τους, αν δηλαδή τα αρνητικά είναι αρνητικά. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν μπορεί να μας βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα των ασθενών στα νοσοκομεία, υπάρχει ειδική επιτροπή που το κοιτάζει αυτό».