ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2026η
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Χ. Γώγος: Αυστηρότερα μέτρα αν χρειαστεί - Κανένα δεδομένο για 3η δόση

Χ. Γώγος: Αυστηρότερα μέτρα αν χρειαστεί - Κανένα δεδομένο για 3η δόση

«Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, με συνέχιση της αυξητικής τάσης, θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα», διευκρίνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ όσον αφορά τα εμβόλια σε σχέση με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για 3η δόση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γ΄βτος τόνισε ότι «προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή». 

Όπως εξήγησε, «χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά, δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη του ιού.

«Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει» ανέφερε ο καθηγητής. «Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται. Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν, ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό. 

Επιπλέον χαρακτήρισε αναμενόμενο φαινόμενο τις μεταλλάξεις. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική, ακόμα και στη Βρετάνια υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%» υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει το δεύτερο ιό. 

Τέλος, ο κ. Γώγος ανέφερε για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας πως αυτό έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, όπως «ο καιρός, συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους συρροές, μέτρα, τήρηση μέτρων κλπ».