Capital Economics: Σε βαθιά ύφεση η Τουρκία, στο -8,3% το 2020

Capital Economics: Σε βαθιά ύφεση η Τουρκία, στο -8,3% το 2020

Η κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής μαι των λιανικών πωλήσεων το μήνα Μάρτιο προστίθενται στα στοιχεία που δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε σκληρά περιοριστικά μέτρα, το ΑΕΠ της Τουρκίας συρρικνώθηκε ακόμη και στο α' τρίμηνο, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics.

Πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο Απρίλιος θα είναι πολύ χειρότερος, με τον οίκο να προβλέπει ότι η Τουρκία θα εμφανίσει ύφεση 8,3% στο σύνολο του 2020.

Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τα οποία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 7,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν ακόμη χειρότερες υποχωρώντας σε ποσοστό 8,1%, καθώς η Τουρκία εμφανίζει από τα υψηλότερα νούμερα κρουσμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες και οι πολίτες σταμάτησαν να ψωνίζουν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία εισήλθε σε τροχιά ύφεσης από το α' τρίμηνο του έτους και παρά τα σχετικά ισχυρά στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, η πτώση του Μαρτίου ήταν τόσο δραματική που παρέσυρε την οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο PMI υποδεικνύει ότι η μεταποιητική παραγωγή αναμένεται να έχει καταρρεύσει σε ποσοστό 40% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, ενώ οι τουριστικές αφίξεις περιορίστηκαν κατά 50%.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,3% στο σύνολο του 2020, τονίζοντας παράλληλα ότι με την τουρκική λίρα να δέχεται ισχυρές πιέσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.