Capital Economics: Δεν αρκούν τα μέτρα της Τράπεζας της Κίνας για τον κορονοϊό

Capital Economics: Δεν αρκούν τα μέτρα της Τράπεζας της Κίνας για τον κορονοϊό

Η συμβουλευτική Capital Economics σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά με ένεση  ύψους 1,2 τρισ. γουάν (173,8 δισ. Δολαρίων).

«Αμφιβάλλουμε ότι τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας από μόνα τους θα είναι αρκετά για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας. Οι τελευταίες μειώσεις δεν θα προσφέρουν κάτι για την αντιστάθμιση της συρρίκνωσης στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της αντίδρασης των κινεζικών αρχών στην επιδημία (όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και κλείσιμο επιχειρήσεων. Κι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο άμεσα και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα, πιστεύουμε ότι η PBOC θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια φέτος» σημειώνει η Capital Economics. 

«Ακόμη και αν είναι δελεαστικό να κάνουμε τη σύγκριση, η κινεζική οικονομία είναι στις μέρες μας πολύ μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας», υπενθυμίζει οικονομολόγος της Capital Economics.